2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Nagykövetek Edelényben

Csöbör Katalin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. sz. választókerületének egyéni országgyűlési képviselője, a Frankofón Közgyűlés Magyar Delegációjának vezetője meghívta a Magyarországra akkreditált francia nyelvű nagyköveteket egy informális tanácskozásra az Edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyba.

A tanácskozásnak kettős célja volt. Egyrészt tovább javítani az ország diplomáciai kapcsolatait azokkal az országokkal, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a mindennapokban, hiszen a barátságot minden nap ápolni kell. Az lesz erős ország, akinek sok barátja van.
Csöbör Katalin emellett tájékoztatta a nagyköveteket, milyen nemzeti programokat hívott életre a kormány a 2011-ben, uniós elnökségünk idején elfogadott roma keretstratégia nemzeti programja keretében, milyen egyéni programmal járult hozzá a felzárkóztatáshoz és milyen eredményeket értünk el.

A tanácskozásra kilenc nagykövet érkezett. A program a kastély bemutatásával és egy 3D-s video prezentációval indult. Ezután Csöbör Katalin képviselő asszony ismertette, hogy a 2012-ben indult Nemzeti Felzárkóztatási Stratégia keretében elindított gyermekjóléti, foglalkoztatási, egészségügyi, lakhatási és területfelzárkózási programoknak köszönhetően immár közel 1 millió ember tudott kitörni a szegénységből.
2019-től a „Felzárkózó települések” programba és a „Területi gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztések” csomagba összesen 80 települést vont be a kormány. A hátrányos helyzetű megyék közül Borsodra jut a legtöbb helyiség a nyolcvanból.

Csöbör Katalin a kormányzati intézkedések mellett beszámolt arról is, hogy aktív tagja egy olyan kezdeményezésnek, a Szimfónia Programnak, amely a hátrányos helyzetű gyermekeket a zenekari zenéléssel próbálja szocializálni, integrálni, segíteni abban, hogy csökkenjen a korai iskolaelhagyás. A program a közoktatási államtitkárság támogatásával működik 22 telephelyen, és szeptembertől közel 1800 gyereket ér el.
Az alsózsolcai szimfóniás gyerekek koncertjét Oravecz György zongoraművész Liszt Ferenc Meyerbeer Hugenották c. operájára írt parafrázisával vezette fel. A gyerekek tanáraik vezetésével Brahms és Sosztakovics műveket adtak elő, végül ráadásként a Monty csárdást játszották el.
Ezután került sor a Symphonia Alapítvány munkájának bemutatására.
Ennek végén a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, Hamar Zsolt videoüzenetében ekként foglalta össze az Alapítvány munkáját: „…a gyerekek és tanáraik együtt muzsikálnak, és együtt tanulják meg azt, amire a zene mindannyiunkat megtanít, megtaníthat: fegyelemre, egymásra figyelésre, együttműködésre, kommunikációra. Csupa olyan dologra, ami nélkül nem lehet élni.” A Szimfónia Programmal „végre itthon van az, aminek itthon kell lennie. És most, hogyha Kodály élne, és látná azt, amit én láttam, és hallaná, amit én most hallottam, hát, nagyon boldog lenne, és azt az instrukciót adná nekünk mindannyiunknak, hogy tovább ezen az úton, mert ennek van értelme. Ez mindannyiunkat nemesebbé tesz.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek