2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017

HERMAN OTTÓ MÚZEUM KÖZPONTI ÉPÜLET —GÖRGEY A. UTCA

október 21. 15:00
Képtári versek —Csontváry az irodalomban (KÉPTÁR)
A művészetek találkozása: hogyan ábrázolja a festő és hogyan jeleníti meg a költő ugyanazt a témát?

október 30. 16:30
Arany János és a humor
A Toldi és A walesi bárdok kétszáz éve született költőjét —művein keresztül —most olyan oldaláról ismerhetjük meg, amelyet az oktatás és közművelődés kevésbé helyez előtérbe. Ez pedig nem más, mint a szellemesség. Arany sokrétű és sajátos, „derült” humorát Nyíri Péter irodalomtörténész mutatja be előadásában.

november 4. 16:00
SZEM-SZÖG (nem szálka ’s nem gerenda)
Milyen szemmel nézi a Képtár festményeit egy karikaturista? Milyen benyomások érik egy festménykiállítás során? Mező István karikaturista szubjektív tárlatvezetésével a borongós őszbe igyekszünk jókedvet csempészni.

november 12. 9:00—13:00
A képzőművészeti raktár titkai (KÉPTÁR) *
Fedezze fel a képzőművészeti gyűjteményünk raktárhelyiségeiben megbújó „gyöngy-szemeket”! Szervezett kiscsoportos szakmai vezetés során most bemutatjuk ezeket az értékeket, miközben főszerepbe helyezzük közülük az irodalmi vonatkozású darabokat.
(óránként induló, max. 7 fős csoportokban)

PAPSZERI ÖREG KIÁLLÍTÁSI ÉPÜLET

október 4. 15:00
Egy restaurátorműhely titkai —Bepillantás a restaurátor munkájába
Ismeretterjesztő előadás és gyakorlati bemutató Tóth Edina restaurátor (HOM) közreműködésével a papszeri Arcok a múltból c. kiállításhoz kapcsolódóan.

október 13. 17:00
Chopin és a magyarok
Zenei Szemere-szalon

október 17. 15:00
„K-arcok”, Kézműves foglalkozás az Arcok a múltból c. kiállításhoz kapcsolódóan
Az őszi szünet kiváló programja ez a kreatív, izgalmas kézműves foglalkozás, amely egyben megismerteti az érdeklődőkkel az Arcok a múltból című régészeti tárlatunkat.

október 25. 17:00
„A nálad letett ajándékot megőrizzed” (2Tim 1,14) —A megyaszói református temp-lom festett berendezése a Herman Ottó Múzeum gyűjteményében című tárlat kiállításmegnyitója
A Herman Ottó Múzeum új tárlatán a megyaszói református templom festett berendezése és istentiszteleti tárgyai segítségével megidézzük a reformáció korát és tisztelgünk az ötszáz éve megindult reformáció előtt.

november 8. 15:00
Tanárok éjszakája
Tárlatvezetés tanárok számára az Arcok a múltból és „A nálad letett ajándékot megőrizzed” (2Tim 1,14) —A megyaszói református templom festett berendezése című kiállításokban.

november 10. 17:00
Miskolc —ahogy Déryné látta
„Ez víg város, itt jó lesz nekünk.” Ez volt az első benyomása Miskolcról Dérynének. Változott-e a színésznő véleménye a megyeszékhelyről az itt töltött színpadi évek alatt? Mikita Gábor színháztörténész előadása választ ad a kérdésre a Szemere-szalon novemberi rendezvényén.

MISKOLCI GALÉRIA

szeptember 29. 19:00
Szociológiai kalandozások a városban —Kutatók éjszakája a Miskolci Egyetem Szocio-lógiai Tanszékével
A társadalom és a művészet kapcsolatának sokféle dimenzióját villantja fel a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének a Miskolci Galériával közös programja.

október 13. 15:00
Péntek 13 —Vallás és babona a kortárs művészetben —A Miskolci Galéria Kortárs Gyűjteményének bemutatása (PETRÓ-HÁZ)
Kedvelt művészeti téma a vallásábrázolás, a vallásosság. De vajon hogyan jelenik meg és mit jelent a babona ebben a kérdéskörben?

október 20. 17:00
Arany Miskolc —aranyversek: Csorba Piroska köszöntése —Irodalmi Fonó (FELEDY-HÁZ)
Csorba Piroska Arany Miskolc című új kötete az idei könyvhétre jelent meg. A különleges hangulatú, különleges és gyönyörű verseket tartalmazó kötet anyagából próbálunk élő hangú előadásban egy újabb csodát varázsolni. Természetesen régebbi műveket is felidézünk, hiszen köszöntjük a költőt születésnapja alkalmából.A Gömörország Regionális Kulturális Egyesület, a Múzsák Kertje Alapítvány és a Miskolci Galéria közös rendezvénye.

november 3. 17:00
Különleges hangok a magyar költészetben —Irodalmi Fonó (FELEDY-HÁZ)
Emlékezés és bemutatás: Kassák Lajos, Füst Milán és Orbán Ottó. E három költő munkásságából készül válogatás: különleges versek —különleges hangokon.A Gömörország Regionális Kulturális Egyesület, a Múzsák Kertje Alapítvány és a Miskolci Galéria közös rendezvénye.

SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUM —THÁLIA-HÁZ

október 11. 15:00
Az orosz bábszínház és a magyar animáció
Interaktív tárlatvezetés a Dargay 90 —Színpadtól a rajzpadig és a Vendégségben Petruska és a tréfacsinálók című kiállításban.

október 17. 15:00
Játékos tudás
Bemutatjuk a Herman Ottó Múzeum intézményegységeinek kifejezetten óvodások számára készített múzeumpedagógiai kínálatát. Interaktív elődás szól arról, hogyan építhetők be az óvodai foglalkozásokba a művészeti, helytörténeti és természettudo-mányos tárlatok.

október 24. 17:00
„Óh, bajadérom…” —A „Kelet tánca” és a revű világa
A miskolci színészmúzeum operettklubjában a Magyar Operett Napján A bajadér c. operetthez kötődően a revü és a keleti táncok, főként a hastánc kapcsolatát járjuk körbe.

november 7. 15:00
Teremőr a pácban, avagy drágán add a műtárgyad! *
A színházi szabaduló szoba addig tart fogva, amíg a logikai és ügyességi feladatokat meg nem oldod! Játssz csapatoddal vagy egyénileg, a siker nem marad el. A miskolci színjátszás történetére épülő tematika garantált élményt nyújt. A játéktér a kiállítótér, amely színházi belsőt idéz. Így még inkább átélhető, mi történik, ha a kulisszák mögött ragadunk, és nem hall a portás —mert vele is történhetett valami.
(max. 15 fős csoportokban)

***

október 26. 15:00
Krimi-körút a múzeumban *
Mi történik zárás után a múzeumban, és mit rejtenek a kulisszák? A Képtárból indulva látogatóink egy különleges nyomozás szereplői lehetnek. Mindössze néhány nyom és saját logikájuk lesz segítségükre az Egressy fivérekhez kötődő rejtélyek megoldásában.
(max. 15 fős csoportokban)

október 14. 10:00
Tárlat-túra
A fesztivál egyik legkedveltebb programjaként a kiállítóhelyek aktuális tárlatait mutatja be. A résztvevők túravezetővel sétálnak az épületek között, így nemcsak a kiállításokat, de az azoknak otthont adó ház történetét is felfedezik. A közös séta a színészmúzeumban indul.

*-gal jelölt programjainkra előzetes bejelentkezés/időpontfoglalás szükséges a jelentkezes.hermuz@gmail.com e-mail címen

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek