2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Múzeumok éjszakája – Gazdag programok Miskolcon

Miskolc – Egyetlen jeggyel akár nyolc múzeum, kiállítóhely, emlékház tárlata látogatható a Múzeumok éjszakáján Miskolcon – mondta Vass Nóra a miskolci Herman Ottó Múzeum osztályvezetője az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

A programok ismertetése előtt Vass Nóra emlékeztetett arra, hogy a közönség szavazatai szerint a Herman Ottó Múzeum a legnépszerűbb magyarországi múzeum. Mint mondta: a Múzeumok éjszakája felhívására a legismertebb közösségi oldalon lehetett szavazni június 12-ig a legérdekesebb programmal előálló múzeumra.

A közönség azon programokra szavazott, amelyeket június 25-én, a Múzeumok éjszakáján szívesen látna, rendezzék azt az ország bármely pontján – tette hozzá, megjegyezve: a szervezők meghirdettek egy olyan kategóriát is, ahová nem lehetett külön jelöltet állítani, hiszen ez a díj a versenyben lévő tizenöt múzeum közül a legtöbb közönségszavazatot kapó intézményt illeti, a “Közönség kedvence” címet idén pedig a Herman Ottó Múzeum nyerte.

Az idei program a Múzeumi Nőttön-nő címet viseli – mondta, hozzátéve: számos érdekes és izgalmas programelemet válogattak össze. Egyebek mellett lesznek koncertek, kortárs performanszok, de látható lesz az estén A lovasíjász című film is, miként számos gyermekprogrammal is készülnek. A látogatók a raktárak mélyén bepillantás nyerhetnek a képzőművészeti gyűjtemény “láthatatlan világába” is.

Ezzel kapcsolatban elhangzott: a Herman Ottó Múzeum Képtára az emeleti kiállító teremben mintegy ötszáz műtárgyat tár a látogatók elé, miközben a megközelítően tizenhétezer darabos képzőművészeti gyűjtemény java része a raktárakban “bújik meg”, csak az ideiglenes – tematikus vagy monografikus – kiállítások kínálnak arra alkalmat, hogy egyszer-egyszer ezek közül is bemutatnak néhányat. Most, a Múzeumok éjszakáján lehetősége nyílik az érdeklődőknek, hogy bepillanthassanak a kívülállók számára egyébként teljesen elzárt övezetbe.

A Pannon-tenger Múzeum játékos nyersanyagkereséssel, a barlangok világának bemutatásával készül egyebek mellett a jeles éjszakára, a Miskolci Galéria Rákóczi-háza Kövesi-kiállítása folyamatos, köztük úgymond rendhagyó családi tárlatvezetéssel.

Június 25-én új kiállítást is nyit a Herman Ottó Múzeum. A kulturális intézmény papszeri öreg kiállítási épületében a Gyűjtők és gyűjtemények sorozat legújabb kollekcióját láthatja a közönség, amely Joó Csaba viseletgyűjteményét mutatja be, míg a Színészmúzeum a zenés színház világának legendás műveit és miskolci előadásait sorakoztatja fel.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek