2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Varga Mihály adta át az autóipari Sicta Kft. 4 millió eurós beruházását Felsőzsolcán

Varga Mihály adta át az autóipari Sicta Kft. 4 millió eurós beruházását Felsőzsolcán

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, André d’Ales, a Sicta cégcsoport elnöke, Jean Francois Arondel, a Sicta Kft. ügyvezető igazgatója, Jean-Marc Puppi, Franciaország magyarországi nagykövetségének gazdasági tanácsadója, osztályvezetője és Tóth Lajos polgármester (b-j) átvágják a nemzetiszínű szalagot a francia érdekeltségű, autóipari részegységek fémmegmunkálására, gyártására szakosodott Sicta Kft. új irodaépületének és raktárbázisának, 4 millió eurós beruházásának átadásán Felsőzsolcán 2016. június 21-én.

A társaság alumíniumból készülő turbó-feltöltő kompresszorházak gravitációs öntésére és megmunkálására specializálódott, Európa második legnagyobb autóipari beszállítója. Termékeiket többek között Mercedes, BMW, Porsche, Audi, Fiat és Peugeot motorokba építik be. © MTI Fotó: Vajda János

Felsőzsolca – A magyar-francia gazdasági kapcsolatok jelentőségét méltatta egyebek mellett Varga Mihály Felsőzsolcán, a francia érdekeltségű, autóipari részegységek fémmegmunkálására, gyártására szakosodott Sicta Kft. új irodaépületének és raktárbázisának átadásán kedden.

A nemzetgazdasági miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város ipari és logisztikai parkjában található cég négymillió eurós beruházásának avatásán úgy fogalmazott: a Magyarországon működő francia vállalatok komoly részt vállaltak az elmúlt évek gazdasági sikereiben.

Franciaország az első öt legfontosabb kereskedelmi partnerünk között van, a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt évben több mint tíz százalékkal nőtt, elérte a 8,3 milliárd eurót – tette hozzá.

A tíz éve Felsőzsolcán működő Sicta Kft. a Sicta cégcsoport tagja. A francia társaság alumíniumból készülő turbó-feltöltő kompresszorházak gravitációs öntésére és megmunkálására specializálódott, Európa második legnagyobb autóipari beszállítója ezen a területen. Termékeiket többek között Mercedes, BMW, Porsche, Audi, Fiat és Peugeot motorokba építik be.

Elmondta, a Sicta az elkövetkező években további 12 millió eurót ruház be a tervek szerint Felsőzsolcán, és hozzátette, a kormány segíti az ilyen típusú vállalkozásokat, elősegítve, hogy hosszú távra tervezzenek Magyarországon.

Mint mondta: a vállalkozások versenyelőnye nagyban függ a helyi környezettől, az oktatási intézményektől, és természetesen a kormány gazdaságot segítő, támogató politikájától. Kifejtette, Felsőzsolcán mind a három feltétel, a jó gazdasági környezet, a közép-és felsőfokú oktatási intézményekkel kialakult jó kapcsolat és a kormány vállalkozásokat segítő politikája is adott.

A miniszter elmondta, meggyőződése, hogy az egyre bővülő lehetőséget kínáló gazdasági környezet és a kormány gazdaságot támogató politikája együttesen megteremti azt a stabil alapot, amelyre az országban működő vállalkozások saját sikereiket tudják építeni.

A magyar gazdaság mára egyértelműen a felzárkózás útján van – szögezte le Varga Mihály, aki szerint ezt mutatják az eredmények, és ezt támogatja a kormány iparfejlesztési politikája.

Emlékeztetett arra, hogy a gazdasági növekedés üteme az elmúlt években átlagosan három százalékos volt. “Reményeink szerint ez a következő években is így marad” – mondta.

Kiemelte azt is, hogy 2010 óta 585 ezerrel többen dolgoznak az országban, ugyanezen időszak alatt az ipar teljesítménye 32 százalékkal emelkedett.

A gazdasági válság megmutatta, hogy stabil ipar nélkül sokkal nehezebb a gazdasági nehézségeket legyőzni és átvészelni – mondta. Úgy vélte, az ipar a következő években is 5 százalék körüli termelési növekedést produkálhat. Ehhez adhat lendületet a kormány iparstratégiája, az Irinyi terv, amelynek legfontosabb célkitűzése a magasabb hozzáadott értékű termelés részarányának emelése.

Varga Mihály Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről elmondta, 2015-ben 15 százalékkal emelkedett a négy embernél többet foglalkoztató vállalkozások termelési értéke a megyében, míg a 49 embernél többet alkalmazó cégeknél ugyanez az arány 11 százalék. Mindkét mutató az országos átlag felett van – szögezte le.

A Sicta cégcsoport azért döntött a 2000-es évek közepén Magyarország mellett, mert itt befektetőbarát a politika és az adókörnyezet, együttműködő és támogató a központi és a helyi kormányzat, valamint kiválóan képzett és felkészült a magyar munkaerő. A régió, így Felsőzsolca mellett szólt továbbá a Miskolci Egyetem közelsége is – mondta André d’Alés a csoport elnöke.

Hozzátette, a felsőzsolcai gyár az elmúlt kilenc évben a cégcsoport legfontosabb létesítményévé, stratégiai bázisává vált: nem csak az itt alkalmazott munkaerő létszáma a legmagasabb, de itt van a cég legnagyobb gyárterülete is.

Bejelentette azt is: miután az autóipari szektor a magyar gazdaság kiemelt, dinamikusan fejlődő, húzóágazata, az év végig további 12 millió eurót kívánnak befektetni az országban, a foglalkoztatottak számát pedig félszázzal növelik.

A nyilvános cégadatok szerint a felsőzsolcai társaság árbevétele 2014-ben meghaladta a 23 millió eurót.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…