2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Múltidézés a Margitszigeten és Budapesten

A Budapesti Nyári Fesztivál júniustól város- és színháztörténeti kiállításokkal várja az érdeklődőket a 75 éves Margitszigeti Nagyszínpad jubileuma alkalmából. A múltidéző kiállítások három különböző helyszínen tekinthetők meg: a Városháza parkban, a Margitszigeti Víztoronyban és a Víztorony udvarán – a programokról bővebb infó a Sabad Tér Színház honlapján is található. 2013. június 1-jén nyitja meg Dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a Deák tér melletti Városháza parkban a Budapest ANNO – Margitsziget óriásplakát kiállítást. A köztéri plakátkiállításhoz – amelyhez QR-kód játék is kapcsolódik – a képeslapokat Budapest Főváros Levéltárának gyűjteményéből válogatták és nagyították óriás méretűre, hogy minél többen megismerhessék Budapest e kétezer éves múltra visszatekintő, legromantikusabb zugának hajdani életét. Aztán, felismerve, hogy a képeken látható fák némelyike még ma is ott terpeszkedik a Margitszigeten, maguk is ellátogassanak erre az idilli helyre. A város szívéhez közeli, mégis a forgalom zajától mentes szigetre, ahol Arany János írta őszikéit, amely Krúdy Gyula csodálatos novelláit ihlette, ahol oly sok szerelem szövődött, és ahol most írók, költők, zenészek mellszobrai bújnak meg a zöldellő park fordulóiban, valamint máig pompázik a japán-, az angol- és a rózsakert, és működik a zenélő kút.

2013. június 14-én, a felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpad ünnepélyes megnyitóján Tarlós István főpolgármester több tematikus kiállítást nyit meg a 102 éves Margitszigeti Víztoronyban illetve annak udvarán. A Víztorony Visual Art Galériája ad helyet a Margitsziget történeti fotográfiák tükrében kiállításnak, amely 1870 és 2010 között készült fotókon mutatja be a Margitszigetet, annak máig megmaradt vagy elpusztult értékeit. A fényképészek között feltűnik az idén 100 esztendeje elhunyt legendás városfényképész, Klösz György is. A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a Víztorony kilátóba is érvényes belépővel nyitva tartási időben, vagy a margitszigeti előadások szünetében színházjeggyel.

Szintén a Víztoronyban kerül megrendezésre a Budapest Pozitív – 10 éves a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj kiállítás, amely a Pro Cultura Urbis Közalapítvány által 2000-ben alapított díj eddigi tíz díjazottjának munkáiból mutat be válogatást. Benkő Imre, Vancsó Zoltán, Gárdi Balázs, Dezső Tamás, Kudász Gábor Arion, Stalter György, Simon Márk, Kovalovszky Dániel, Sopronyi Gyula és Hartyányi Norbert Budapest-fotográfiái augusztus 31-ig tekinthetők meg. A kiállítások rendezője Kincses Károly fotómuzeológus, a Mai Manó Ház munkatársa.

A Víztorony udvarán ezen a napon nyílik meg a Színház a lombok alatt – A Margitszigeti Szabadtéri Színpad története, 1938–1943 című kiállítás is, amely az 1938-ban megnyílt Margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakából mutat be fotókat, plakátokat és színháztörténeti különlegességeket az OSZMI gyűjteményéből. A szeptember végéig látogatható kiállítás anyagát Gajdó Tamás és Csiszár Mirella kurátorok, az OSZMI munkatársai válogatták.

A múltidézést a Magyar Vasúttörténeti Park muzeális értékű, múlt század eleji lóvasút-kocsijának üzembe helyezése teszi teljessé, amely a június 14-i nyitónapon indul első útjára a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál, és a nyár végéig várja a családokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek