2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Most végre lehetek egy kicsit gonosz” – Voith Ági Miskolcon játszik

„Most végre lehetek egy kicsit gonosz” – Voith Ági Miskolcon játszik

Mrs. Tooth szerepében Voith Ági Jászai-díjas Érdemes művészt láthatja a közönség a Miskolci Nemzeti Színház Mindent a kertbe! című előadásában.

A nyilvánosházat működtető angol lady szerepét korábban édesanyja, Mészáros Ági is játszotta a Nemzeti Színház tagjaként. Erről is kérdeztük a színésznőt a premier előtt készült interjúban.

Mrs. Tooth szerepét az édesanyja is alakította 1970-ben a Katona József Színházban. Milyen érzést most ebben a szerepben is a nyomdokaiba lépni?

Nem igazán jó kifejezés, hogy a nyomdokaiba léptem, hiszen ő egy fantasztikus naiva volt, hozzám pedig még fiatal koromban sem állt közel ez a szerepkör, mivel más típus vagyok. Mindig kérdezték, hogy milyen az édesanyám után színésznőnek lenni. Én mindig csodáltam őt és a nagyságát. Voltak olyan szerepei, amelyek szerintem megismételhetetlenek, ilyen a Ványa bácsiban Szonja szerepe, vagy Pukk a Szentivánéji álomban. De amikor meghívtak a Miskolci Nemzeti Színházba Mrs. Tooth szerepére, majd’ kiugrottam a bőrömből, annyira örültem. Nagyon régen nem játszottam drámai szerepet, és ezért izgalmas kihívás volt számomra. Rendkívül kedves itt velem mindenki, nagyon jól érzem magam Miskolcon.

Emlékszik az édesanyja akkori alakítására?

Nem igazán emlékszem magára a darabra, de arra igen, hogy az édesanyám nem akarta, hogy megnézzem ezt az előadást és ilyen szerepben lássam, de persze elmentem rá. Akkoriban nem hagyott bennem mély nyomot, azt hiszem, én is idegenkedtem egy kicsit attól, hogy ilyen karaktert formált meg a történetben.

De Ön most nem idegenkedik ettől a szereptől…

Én kifejezetten élvezem ezt a szerepet. Általában pozitív karaktereket játszom, most végre lehetek egy kicsit gonosz. Nagyon izgalmas számomra, ahogy a rendező, Zsótér Sándor instruál minket. Azt hiszem, ez nem egy hagyományos színház, hanem inkább modern darab. De itt nem „álmodernkedésről” van szó – amit egyébként nem bírok elviselni – hanem arról, ahogyan a közönségre hat. Ebben a darabban mindennek jelentősége van, és a rendező is minden egyes mondatra nagyon odafigyel. Nem csak arra, hogy hogyan mondjuk, hanem hogy miért. Azt hiszem, nagyon jól tudunk együtt dolgozni és persze a humorát is nagyon bírom!

Azt mondta, élvezi, hogy végre gonosz lehet a színpadon. A darabban is Nyugati boszorkányként utalnak sokszor Mrs. Tooth-ra. De valóban gonosz ez a nő, vagy csak egy ügyes és könyörtelen üzletasszony?

Sokat vitáztunk a rendezővel azon, hogy van-e szíve ennek a nőnek. Én úgy gondolom, hogy van. Mrs. Tooth valójában nem gonosz, csak megkeményítette mindaz, amit át kellett élnie, ami történt vele élete során. Ő egy vérbeli üzletasszony, aki úgy éli az életét, hogy mindenből pénzt csináljon. És ha megnézzük a mai társadalmat, vajon mi az, ami erkölcsös és helyes? Azt hiszem, igazából ezen kéne elgondolkozni.

Talán mostanra vált igazán aktuálissá itt Magyarországon ez a 70-es években játszódó színmű. Sokszor mondjuk, hogy a pénz nem minden, de sajnos ma tényleg minden e körül forog.

Úgy gondolom, hogy a mai világban minden a pénzről szól. Edward Albee darabja a 70-es évek Amerikájában játszódik. Ugyanezekkel a problémákkal mi nem szembesültünk itthon akkoriban. Most már annál inkább. Nyitottunk a nyugati világra és mindenki oda mehet, ahová akar. Az én fiatalkoromban be voltunk zárva a vasfüggöny mögé, de jól éreztük magunkat. Fiatalok voltunk, nagyon élveztük a hippi korszakot és nem volt jelentősége a pénznek. Azt gondolom, hogy minden jó írónak a darabja szól a mához is, csak úgy kell eljátszani. Ez a darab is jó tükröt tart elénk.

Papp Andrea

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek