2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Modern közösségi térré vált Csincsén is a könyvtár

Modern közösségi térré vált Csincsén is a könyvtár

A csincsei könyvtárnak eddig is sok látogatója volt, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a KSZR támogatásával belevágnak a felújításba. Ennek eredményeként mostantól korszerű közösségi tér, azon belül külön gyermekkuckó várja az olvasókat.

Felnőtt- és gyermekkölcsönző, folyóirat-olvasó, látogatói számítógép – ez már mind elfér a megújult csincsei könyvtárban, hiszen az eddig 12 négyzetméteres alapterület 8 négyzetméterrel, csaknem kétszeresére bővült. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében mintegy 900 000 forinttal támogatta a bútorzat megújítását, így péntektől új könyvespolcok, szőnyegek, székek, babzsákok és számítógépek várják a település lakóit. Az önkormányzat a helyiségek belső korszerűsítését – festés, padlócsere – saját erőből végezte el, ugyancsak milliós értékben.
Tállai András államtitkár, a térség parlamenti képviselője a könyvtár avatóján kiemelte: bár kistelepülésről van szó, hiszen lélekszáma nem éri el a 600-at, sokszor járt már itt különböző beruházások átadásakor. Ez a mostani ugyan a kisebbek közé tartozik, ha a forintértékét nézzük, azonban a jelentősége ugyanakkora, mint például a szennyvízberuházásnak vagy a polgármesteri hivatal felújításának. Egyrészt, mert ugyanúgy a lakosság komfortérzetét szolgálja, másrészt, mert azt bizonyítja, hogy ez az önkormányzat igyekszik élni azokkal a lehetőségekkel, amiket a kormányzat biztosít a települések számára.
Lőrincz Imre polgármester ehhez kapcsolódva elmondta, a közmunkaprogram keretében tudták elvégezni a szükséges munkákat. A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár pedig a KSZR keretében biztosított állami támogatás révén segítette ezt a vállalkozásukat.
– Közös munka eredményét ünnepeljük a könyvtár átadásával – emelte ki köszöntőjében Bokrosné Stramszky Piroska, a könyvtár megyei hálózati igazgatóhelyettese. – Számunkra mindig öröm megtapasztalni, ha a települések vezetői is olyan fontosnak tartják a kultúra, a könyvtár ügyét, mint mi. A KSZR keretében továbbra is segítjük a működésüket nemcsak új könyvekkel, eszközökkel, de programokkal is, hiszen a kis könyvtár a bővüléssel fontos közösségi térré vált – tette hozzá.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 318 kistelepülést lát el a megyében a KSZR keretében. A jelenlegi rendszer indulása, 2013 óta ez volt a harmincnegyedik könyvtáravató. Idén az első, de hamarosan követik újabbak is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk együtt a gyermekekért!
A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület…

További cikkek