2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Modern hegesztőberendezést kapott a Miskolci Egyetemen

Modern hegesztőberendezést kapott a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem és a Gépészmérnöki és Informatikai Kar kiterjedt ipari kapcsolatrendszerének eredményeként a hegesztő- és vágóberendezéseket, valamint ipari robotokat fejlesztő Daihen Varstroj vállalat egy napjaink csúcstechnológiáját képviselő hegesztő berendezést adományozott a Miskolci Egyetemnek. A korszerű, védőgázas fogyóelektródás ívhegesztő gépet az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet Hegesztéstechnológiai Laboratóriumába telepítették. A berendezés ünnepélyes átadására 2015. február 18-án, a Szlovéniában található lendvai gyáregység és a Miskolci Egyetem vezetőinek részvételével került sor.

A Daihen Varstroj a japán Daihen csoporthoz tartozik, amely közel 100 éve folytat fejlesztési tevékenységet a hegesztés területén. Az 50 éves tradíciókkal rendelkező, hegesztő berendezéseket gyártó, szlovén Varstroj vállalat 2014-ben egyesült a Daihen-nel, és Daihen Varstroj néven egy modern, európai központot hoztak létre Lendván. Az egyesülés alkalmával a Daihen Varstroj intenzív kampányt indított el a környező országokban, amelynek köszönhetően 250 000 EUR összértékben hegesztő berendezéseket ajándékoztak osztrák, szlovén, horvát, magyar, szerb és bosnyák felsőoktatási intézményeknek, valamint szakközépiskoláknak. Intézményünk irányába különösen nagy elismerés az, hogy Magyarországról a Miskolci Egyetem az egyedüli felsőoktatási intézmény, amelyet ilyen modern, nettó 3,5 millió Ft értékű hegesztő berendezéssel ajándékoztak meg.

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán több mint 50 évvel ezelőtt – az országban először – indult el hegesztő szakmérnök képzés, amelynek köszönhetően napjainkban a posztgraduális képzésben résztvevő hallgatók az Európai Hegesztési Szövetség (EWF) és a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) által elfogadott európai (EWE) és világszintű (IWE) okleveleket vehetnek át. A Welbee családhoz tartozó, folyamatfelügyelő rendszerrel ellátott, impulzus üzemmódra alkalmas védőgázas fogyóelektródás ívhegesztő berendezés jelentősen hozzájárul a hegesztő szakmérnök, valamint az MSc és a BSc képzésben résztvevő hallgatók gyakorlatorientált képzéséhez, illetve az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetben a hegesztés területén folyó intenzív kutatómunkához.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek