2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Mintegy 74 ezren nyertek felvételt a felsőoktatásba

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára és Maruzsa Zoltán, az Emmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára (b-j) sajtótájékoztatót tart a 2014. évi felsőoktatási felvételi eljárás eredményeiről és az ahhoz kapcsolódó ponthatárok megállapításáról az Emmi Szalay utcai épületében 2014. július 25-én.

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára és Maruzsa Zoltán, az Emmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára (b-j) sajtótájékoztatót tart a 2014. évi felsőoktatási felvételi eljárás eredményeiről és az ahhoz kapcsolódó ponthatárok megállapításáról az Emmi Szalay utcai épületében 2014. július 25-én. – © MTI Fotó: Kovács Attila
 A felsőoktatásba jelentkező több mint 106 ezer diák közül mintegy 74 ezren nyertek felvételt – közölte Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Az idei jelentkezők száma 106 175 volt, közülük 73 973-at vettek fel, azaz a jelentkezők 69,7 százalékát. Palkovics László elmondta, hogy felsőoktatási szakképzésre hatezren, alapképzésre 47 ezren, osztatlan képzésre hatezren, mesterképzésére több mint 14 ezren nyertek felvételt.

Hangsúlyozta, hogy a számok azt jelzik: a kormány oktatáspolitikájának köszönhetően növekedett a felvettek száma.

Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy tavaly 95 447 jelentkezőből 72 679 nyert felvételt. Az idei mintegy 74 ezer felvett hallgatóból 56 913-an részesülhetnek állami ösztöndíjas képzésben. A múlt évben ez a szám 54 217 volt. Önköltséges képzésre 17 060 hallgatót vettek fel az idén.

A jelentkezők közül 32 202-t (30,3 százalék) nem vettek fel. Az okok között sorolta Maruzsa Zoltán, hogy mintegy 15 ezren nem érték el a minimumponthatárt, több mint ötezren nem feleltek meg az alkalmassági vizsgán, mintegy négyezren nem jelentek meg a felvételi vizsgán, a mesterképzésre jelentkezők közül a felsőfokú oklevél hiánya miatt több mint háromezren nem nyertek felvételt, és mintegy háromezren olyan helyre jelentkeztek, ahova emelt szintű érettségi a kötelező, de ilyen szintű vizsgát nem tettek.

Az összes jelentkező 49,4 százalékát az első megjelölt helyre vették fel.

Az intézmények rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 4270 felvett hallgatóval, a második a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (3370), a harmadik a Debreceni Egyetem (3240). A Budapesti Corvinus Egyetem a hatodik helyen szerepel 1926 felvett hallgatóval.

A legnépszerűbb alap- és osztatlan, nappali, állami ösztöndíjas képzések rangsorát a gépészmérnöki képzés vezeti, itt a jelentkezők száma első helyen 2199 volt, és 1620 diákot vettek fel. A mérnökinformatikus képzésre első helyen 2145-en jelentkeztek, és 1502-en nyertek felvételt. Az általános orvosi képzésre első helyre 2130-an jelentkeztek, és 1056 diákot vettek fel.

A 16 rögzített ösztöndíjas ponthatárú szak kapcsán közölte: az első helyes jelentkezők száma – 260 pont felett – 15 655 volt, az állami ösztöndíjas képzésre felvettek száma 4357.

Ez 27 százalékos arányt jelent, tehát a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával kötött megállapodását a kormány teljesítette – jelentette ki.

A legnépszerűbb képzési alapterületek alap- és osztatlan képzésben első helyes jelentkezések alapján a műszaki (18 százalék), a gazdaságtudományi (12 százalék), az orvos- és egészségtudományi (11 százalék), valamint a pedagógusképzés (10 százalék).

Maruzsa Zoltán szerint az informatikai, műszaki, természettudományi képzési területeken sok olyan változás történt, amely megfelel a deklarált kormányzati céloknak.

A mesterképzésről szólva elmondta: 22 131-en jelentkeztek és 14 442 hallgatót vettek fel. Tavaly 19 298-an jelentkeztek, és 13 084-en nyertek felvételt. A legtöbb jelentkezőt az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel. A mesterképzésben a pszichológiai képzés volt a legnépszerűbb.
Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke közölte, hogy a felvételizők 97 százaléka elektronikus úton jelentkezett. A felvételi eljárás lebonyolításában 250-en vettek részt, mintegy 1,2 millió dokumentumot dolgoztak fel, az adatok terjedelme 650 gigabyte volt.

Az ügyfélszolgálati telefonos megkeresések száma mintegy 40 ezer volt, e-mailben 19 ezren, a személyesen nyolcezren érdeklődtek. Az elért eredményről 101 ezren kaptak SMS-t.

Elmondta, hogy a pótfelvételi jelentkezési határideje augusztus 12. A ponthatárt augusztus 28-án állapítják meg. Azok jelentkezhetnek, akik nem vettek részt az idei általános felvételi eljárásban, illetve nem nyertek felvételt.

Palkovics László közölte azt is, hogy a bejelentett költségvetési zárolások nem érintik a felsőoktatási intézményeket.

A felsőoktatási intézményrendszerének stratégiájáról szólva elmondta, szeretnék, ha a tavaly elkészült stratégia átdolgozott változata az év végéig a kormány elé kerülne.

A jövő héten megkezdődnek az egyeztetések, összehívják a Felsőoktatási Kerekasztalt.

Szólt arról is, hogy kancellári pályázatot hétfőn írják ki, és augusztus 12-ig lehet jelentkezni.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek