2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Megjelent a Magyar Közlönyben az önkormányzati választás határnapjairól szóló rendelet

Megjelent a Magyar Közlönyben az önkormányzati választás határnapjairól szóló rendelet

Az Igazságügyi Minisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Trócsányi László miniszter aláírta az október 12-i önkormányzati választás végrehajtásához szükséges miniszteri rendeleteket, és csütörtökön késő délután mindhárom rendelet meg is jelent a közlönyben.
Az egyik rendelet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása esetében alkalmazandó eljárási határidőket és határnapokat, a másik a választás költségeinek normatíváit, elszámolási és belső ellenőrzési rendjét rögzíti. A harmadik miniszteri rendelet a választáson a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályait ismerteti, és a választási eljárásban használandó nyomtatványmintákat sorolja fel.

A határidőkről, határnapokról szóló rendelet szerint a választópolgároknak augusztus 25-ig kell megkapniuk a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítést.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak lakóhelyükön, átjelentkezéssel szavazhatnak. Az átjelentkezési kérelemnek október 10-én 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. Átjelentkezési kérelmet csak az a választópolgár nyújthat be, aki legkésőbb június 23-ig létesítette a tartózkodási helyét, és legalább október 12-ig ott tartózkodik.

A választópolgár mozgóurna iránti kérelmének október 10-én 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához vagy a szavazás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

A választási irodák legkorábban augusztus 25-én adhatják át az igénylőknek az ajánlások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket. Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltek, valamint polgármesterjelöltek állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt és a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg augusztus 18-ig az augusztus 15-én a névjegyzékben szereplők száma alapján.

Az egyéni listás jelölteket, az egyéni választókerületi jelölteket, a valamint polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket szeptember 8-án 16 óráig kell bejelenteni. A kompenzációs listát, a fővárosi kompenzációs listát és a megyei listát szeptember 9-én 16 óráig lehet bejelenteni.

A helyi, illetve területi választási bizottságok a jelöltek bejelentésére rendelékezésre álló határidő – szeptember 8-án 16 óra – lejárta után sorsolják ki, hogy a szavazólapokon a jelöltek, főpolgármester-jelöltek milyen sorrendben szerepelnek. A bejelentett listák sorrendjének sorsolását szeptember 9-én 16 óra után tartják.

A választási kampány augusztus 23-tól október 12-én 19 óráig tart, a szavazás napján nem tartható választási gyűlés, nem lehet politikai reklámot közzétenni, és az exit poll eredménye is csak 19 óra után hozható nyilvánosságra.

Ha a választási kampányban egy sajtótermék politikai hirdetést kíván közzétenni, hirdetési árjegyzékét július 30-án 16 óráig kell megküldenie az Állami Számvevőszéknek. A politikai hirdetést közzétevő sajtóterméknek október 27-én 16 óráig kell tájékoztatnia az ÁSZ-t a közzétett politikai hirdetésekről.

Az országos rádióknak, televízióknak augusztus 23-án 16 óráig kell bejelenteniük a Nemzeti Választási Bizottságnál, ha a kampányban politikai reklámot kívánnak közzétenni.

A miniszteri rendelet rögzíti azt is, hogy a területi választási bizottság tagjait és póttagjait a fővárosi, illetve megyei közgyűléseknek augusztus 31-én 16 óráig kell megválasztaniuk, és ugyanez a határidő vonatkozik a helyi választási bizottság tagjainak megválasztására is. A választási bizottságok megbízott tagjait szeptember 26-án 16 óráig lehet bejelenteni.

A szavazási iratokat – az ajánlóíveket, kinyomtatott szavazóköri jegyzőkönyveket, mozgóurnát igénylők jegyzékét – január 12-én kell megsemmisíteni. A szavazólapokat – ha nincs büntetőeljárás folyamatban – január 10-ig kell megőrizni.

A miniszter rendeletében meghatározta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, és a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán használandó nyomtatványok mintáját is: előírta többi között a névjegyzék, az értesítő, az átjelentkezési kérelem nyomtatványmintáját, a jelölt- és listabejelentésre szolgáló nyomtatványmintát, az ajánlóívet, a szavazóköri jegyzőkönyvek mintáját is.

Áder János köztársasági elnök szerdán október 12-re írta ki az önkormányzati választást.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek