2024. 05. 1. szerda

Fülöp, Jakab
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Minden amerikai magyar otthonában van egy Domján…”

„Minden amerikai magyar otthonában van egy Domján…”

Kazincbarcika – Péntekig látható még az a különleges Domján József tárlat, mely a Borsodi Művészeti Fesztivál első napján nyílt meg a városban.

 

Az 1992-ben elhunyt Kossuth- és Munkácsy-díjas Domján József tárlata „A fametszés nagymestere” címet viseli. A kiállítást az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ a Domján Alapítvány és a Magyar Kultúra Alapítvány összefogásával szervezte. A megnyitón Magyar Kálmán, a Passaic new jersey-i (USA) Amerikai Magyar Múzeum igazgatója emlékezett vissza a nagyszerű művészre. Mint mondta, abban a nagy megtiszteltetésben lehetett része, hogy személyesen is ismerte a mestert és több kiállítást is szervezhetett számára Amerikában. Ott, ahol Domján műveinek igazi kultusza van, és ahol nincs olyan amerikai magyar család, akinek otthonában ne lenne legalább egy Domján alkotás.

A kiállítás július 22-éig látható a barcikai Városi Kiállítóteremben.

 

Egy kis ismertető:

DOMJÁN JÓZSEF (1907 – 1992) a világ leghíresebb huszadik századi színes fametsző művésze. Mint elismert Kossuth-és Munkácsy díjas művész emigrált nyugatra az 1956-os forradalom után. Amerikai munkássága során nagy sikereket ért el, alkotásait országszerte több mint 500 kiállításon láthatta a közönség, fametszetei pedig ma is fontos részei a jelentősebb nyugati múzeumok gyűjteményeinek. Domján József emigráció előtti munkáinak teljes anyaga a Sárospataki Képtár tulajdonában van, de Budapesten a Domján galéria is számtalan kincset rejt a színes fametszet készítés legnagyobb mesterétől.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…