2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Meztelenül a kamerák előtt

Bár manapság elég sok önéletrajzi ihletésű könyv lát napvilágot, az általunk most vizsgált mű ennél azért kicsit több is. A Meztelenül, a holland színésznő Sylvia Kristel, a huszadik századi szexuális forradalom meghatározó európai alakjának őszinte vallomása a megrázó gyermekkoráról, a hirtelen jött sikerről, és annak árnyoldaláról, a hírnév hátulütőiről, függőségéről, és viharos magánéletéről.

Alkoholista szülők, szexuális zaklatás, csonka család – ezek mind hozzájárultak a színésznő nehéz gyeremek korához. Az édesapja elhagyta a családját egy másik nőért; Kristel, szülei válását élete legfájdalmasabb történéseként élte meg, és későbbi párkapcsolataiban is az apamodellt kereste. A színésznőt 1974-ben az erotikával túlfűtött Emanuelle tette híressé, mely a első mozikban vetített erotikus filmek közé tartozott. Az Emanuelle sikerét követően a hollywoodi körökben sem volt már idegen a színésznő neve, ám a színészi megítélését továbbra is meghatározták a szexuálisan provokatív szerepek szerencsés fizikai adottságai miatt. Nem okozott gondot neki a vetkőzés, hiszen már az Emanuelle castingja előtt is aktmodellkedett, ám magánéletében nem hozta különösebben lázba a szexualitás.

Kristel megfizette az árat a hirtelen jött népszerűségért; hiába érték szakmai sikerek, magánélete romokban hevert; első férjét, akitől egyetlen gyermeke is született, otthagyta egy brit színészért, akivel néhány év alatt zátonyra futott a kapcsolatuk. Könyvében elismeri, hogy a showbiznisz, a fiával való törődés rovására ment. E kapcsolata alatt kezdődött a színésznő kokainfüggősége, mely hozzájárult több rossz szakmai döntéséhez is. Alkoholfüggősége pedig fokozatosan alakult ki; eleinte csak egy-egy jelent előtt nyúlt a pohárhoz, de később az ivás a mindennapi rutinja részévé vált. Az 1980-as években újra megjelent az Emanuelle-ben, de ekkor már nem vállalt meztelen jelenetet.

Mindezek azért komolyan felvetik az akkori és egykori önmaga közötti kontrasztot; egy huszonéves, könnyen kihasználható lány, és egy érett, már sokat tapasztalt nő kontrasztja ez. 2001-ben rákkal diagnosztizálták, és kemoterápiás kezelést kapott. Majd pár hónappal a 2012-es stroke-ja után elhunyt.

Önéletrajzi könyvében a színésznő megkíméli az olvasókat szexuális életének és magánéletének szaftos részleteitől, ám nyiltan ír sikertelen párkapcsolati próbálkozásairól. Mindemellett képes függőségéről is tárgyilagos hangvételben mesélni, mindenféle képmutatás és szépítés nélkül. Tanulságos olvasmány ez mindazok számára, akik betekintést kívánnak nyerni a showbiznisz sötét, és kegyetlen világába, és végig akarják kísérni a híres színésznő mélybe zuhanását, és megmenekülését attól, hogy teljesen elveszítse önmagát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek