2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megnyílt Budapesten Európa szabadalmi bíráinak bíróképző központja

Megnyílt Budapesten Európa szabadalmi bíráinak bíróképző központja

Megnyílt Budapesten Európa szabadalmi bíráinak bíróképző központja csütörtökön, amely az Egységes Szabadalmi Bíróság (ESZB) leendő bíráinak és bírójelöltjeinek képzését és továbbképzését koordináló irodaként fog működni a fővárosi Várnegyedben található Magyarság Házában. Cséfalvay Zoltán a megnyitót követő sajtótájékoztatója:

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a megnyitón tartott ünnepi beszédében mérföldkőnek nevezte az európai kontinens új oktatási központjának megnyitását. Emlékeztetett: az uniós szabadalom létrehozásának folyamata már évtizedek óta zajlik, de a 2011-es magyar EU-elnökség alatt komoly lendületet kapott.

Az eddig elért eredmények közül kiemelte az ESZB létrejöttéről a 25 uniós tagállam által aláírt megállapodást, a testület magasan képzett bírói kara őrködik majd az európai szabadalmi rendszer felett. A magyar koordinációval működő humánerőforrás-munkacsoport feladata, hogy kidolgozza a bírójelöltek kiválasztásának mechanizmusát – ismertette.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az európai gazdaság globális versenyképességéhez és az innovációhoz az új, egységes európai szabadalmi rendszer jelentősen hozzájárul. A magyar gazdaságdiplomácia rendkívüli sikere, hogy a versenyképességi tanács ülésén 25 tagállam – Spanyolország és Olaszország kivételével – csatlakozott az ESZB létrehozásáról szóló megerősített együttműködéshez 2011-ben, a magyar elnökség ideje alatt – mondta.

Az egységes európai szabadalom kiemelten fontos, mert csökkenti a szabadalmaztatás költségét, ami jelenleg átlagosan 36 ezer euró az EU-ban. Megjegyezte, hogy ez Amerikában 3 ezer, Kínában pedig 600 euró, ami Európának óriási versenyhátrányt jelent. Az egységes európai rendszerrel a költségek 6500 euróra, majd átmeneti időszak után 5000 euróra csökkennek. Az egységes szabadalmi bíráskodás és szabadalmi rendszer erősíti az EU egységes belső piacát, és megteremti a kapcsolatot a tudományos kutatás és a vállalkozás között – emelte ki.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke kitért arra, hogy a magyar szabadalmi rendszer jövőre lesz 120 éves, az európai közel 50. A központi joggondozás jelentős fejlődést jelent az egységes piac szempontjából, Magyarország aktív alakítója a felálló új szabadalmi rendszernek – emelte ki.

Várhelyi Olivér, az ESZB előkészítő bizottságának koordinátora ismertetése szerint a bírójelöltek előválogatási eljárása hamarosan befejeződik, így minden készen áll ahhoz, hogy szeptembertől megkezdődhessen a képzés.

Benoit Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) elnöke hangsúlyozta: a budapesti intézmény az első mérföldkő a közös európai szabadalmi bíróság megteremtéséhez. Közlése szerinte összesen 60-65 helyet hirdetnek meg, amelyre 1300 jelentkezés érkezett az EPO-hoz, így a legjobb jelöltek közül választhatják majd ki a leendő bírákat.

A megnyitás alkalmából kétnapos konferencia kezdődött az SZTNH és az EPO szervezésében, ahol a központ feladatai mellett szó esik az egységes hatályú európai szabadalom, és az új szabadalmi bíráskodás várhatóan 2015-ben működésbe lépő rendszeréről, és Magyarország ezzel kapcsolatban vállalt feladatairól. Az ESZB kizárólagos hatáskörébe tartoznak majd az európai szabadalmak bitorlásával és érvényességével kapcsolatos ügyek. A rendszer reformja két területen zajlik: egyrészt jelenti az ESZB létrejöttét, másrészt egy új egységes európai szabadalmi oltalom megteremtését.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…