2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Átadták az AGC új üzemcsarnokát Tatabányán

Az autóüvegeket gyártó japán tulajdonú AGC Glass Hungary új üzemcsarnokot avatott csütörtökön a tatabányai ipari parkban lévő üzemében; a 3,5 milliárd forintos beruházás év végéig 140 új munkahelyet teremt.

Magyarországon 712 autóipari vállalkozás van, melyek 115 ezer embernél többet foglalkoztatnak és évente 18 milliárd eurós termelési értéket állítanak elő, mely a teljes feldolgozóipari teljesítmény 20 százalékát jelenti. A gyártmányok 93 százaléka exportra kerül, a magyarországi teljes export 18 százalékát az autóipar teszi ki – ismertette az átadáson Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár.

    Hozzátette: a japán vállalatok eddig 3,5 milliárd eurót ruháztak be Magyarországon és 25 ezernél több embert foglalkoztatnak, így „nagymértékben járultak hozzá, hogy Magyarország jobban teljesít” – fogalmazott.

    Az államtitkár elmondta: a szakképzés megerősítése érdekében a következő hét évben 50 milliárd forintot fordítanak tanműhelyek építésére, az összegből országszerte hétezer tanműhely épülhet.

    Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a következő uniós ciklusban megduplázzák a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat, az összeg nagysága eléri majd a 700 milliárd forintot.

    Papp Zoltán, az AGC Hungary Kft. gyárigazgatója elmondta, hogy az üzembővítéshez az AGC Glass Hungary 932 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott európai uniós és magyar forrásból.

    Schmidt Csaba polgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: ez a beruházás is elősegíti a megye politikai, gazdasági és felsőoktatási vezetői által aláírt közös szándéknyilatkozatba foglalt törekvést, amelyben kezdeményezik Tatabánya és Esztergom térségének kiemelt járműipari központtá nyilvánítását.

    Az új, 8300 négyzetméteres gyártócsarnok felépítése mellett kapacitásfejlesztést is végeztek, így a korábbi 12 másodperc helyett 8 másodpercenként készül el egy hátsó szélvédő.

    A fejlesztésbe bevont gyártósoron 2,3 millió hátsóüveg készülhet. Az új csarnokban olyan üvegeket készítenek, amelyeket szerelvényekkel is ellátnak. A készre szerelt termékeket a végfelhasználó autógyárak további munkafázis nélkül építhetik be a járművekbe.

    A japán központú AGC 2004 nyarán alapította meg magyarországi üzemét, a beruházás 2005-ben elnyerte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium „Legnagyobb Volumenű Zöldmezős Beruházás” díját.

    Az AGC Glass Hungary Kft. 20 európai márka 80 modelljéhez szállít oldal- és hátsóüveget, valamint napfénytetőt. A cégcsoportnak Európában tíz autóüveget előállító gyára van, ötezer alkalmazottal.

    2010-ben az AGC tendert nyert a Mercedes oldalsó és hátsó ablaküvegeinek szállítására. Egészen 2021-ig az AGC szállítja az üvegeket az addig készülő 26 féle Mercedes modellhez. Ez több millió üveget jelent a következő évtizedben, amelynek jelentős részét Tatabányán gyártják.

    A cég 2014 végéig 730 embernek ad munkát, 2012-ben 22 milliárd forintos árbevételt értek el, 2013-ban 14,7 millió autóüveget gyártottak. A tatabányai üzem a létszámot tekintve a harmadik legnagyobb és vállalatcsoport egyetlen zöldmezős beruházása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…