2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megkezdődött a nemzetközi művészeti szimpózium Kazincbarcikán

Megkezdődött a nemzetközi művészeti szimpózium Kazincbarcikán

Kazincbarcika – „Művészet városi környezetben” címmel nemzetközi képzőművészeti konferenciát rendeznek Kazincbarcikán június 4-én és 5-én.

A nemzetközi szimpózium ötlete két francia művésztől – Gérard Chamayou (Félix) és Olivier Bonnin palaseaui-i szobrászoktól – származik. A két francia művész a kazincbarcikai Hegedűs Mária vizuális költő révén ismerkedett meg a jelenleg 64 köztéri alkotással büszkélkedő borsodi várossal. Együttgondolkodásuk eredménye a szimpózium ötlete, majd – több mint egy éves előkészítés után – megvalósítása.

Egyedi és különleges

A szimpózium részeként délelőtt gyerekek aszfaltrajzzal köszöntötték a tanácskozás résztvevőit László Erzsébet, BarcikArt-díjas művésztanár vezetésével. Ezt követően a Gyermekek Háza-Kézművesház origami gyerekcsoportja tartott bemutatót Neszádeli Gyula, BarcikArt-díjas népművész irányításával. Az ünnepélyes megnyitón Szitka Péter polgármester, majd Klimon István alpolgármester üdvözölte a megjelenteket; köszönetet mondva az ötletgazdáknak, a megvalósításban segédkező szakmai és támogatói körnek, helyi művészeknek, alkotóknak. Julien Cousy kulturális attasé, a Budapesti Francia Intézet igazgató-helyettese megnyitó beszédében a művészet erejéről, a köztéri alkotások és az emberek viszonyáról szólt. Kiemelte a szimpózium egyedi és különleges helyét, szerepét abban, hogy a vizuális neveléssel foglalkozók, szabad alkotók, művészek együttgondolkodhassanak a szobrokról, köztéri alkotásokról, azok városi környezetbe történő beilleszkedéséről.

Megemeli a város értékét

A szimpóziumon hétfő délután öt előadás hallható. Elsőként az ötletgazda Gérard Chamayou, művésznevén Félix „A modernség egyik dimenziója” címmel tartott előadást. Ennek során saját alkotásai bemutatása mellett szólt a szimpózium fontosságáról. Mint mondta: ez egy szerényen elkezdett és létrejött konferencia, hiszen minden kezdet nehéz, de nagyon fontos, mert kiindulási pontja egy remélhetőleg hosszú és sikeres folyamatnak. Kiemelte azt is, hogy a köztéri szobrászat mennyire megemeli egy adott város, a benne lévő terek értékét, s mennyire növeli a hangulatot.
Késő délután a szimpózium tiszteletére időszakos köztéri kiállítást nyitnak meg az Egressy Művelődési Központ mellett, majd a beérkezett pályamunkákból is tárlat nyílik a Városi Kiállítóteremben, miközben a város több pontján szabad portrérajzolás zajlik.
A szimpózium holnap is nyitott, előzetes jelentkezés nélkül bárki bekapcsolódhat a programba. Információt a Művészet Városi Környezetben című Facebook-oldalon kaphatnak a rendezvényről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek