2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Megkezdődött a miskolci nemzetközi filmfesztivál

A film kultúrában betöltött szerepét méltatta egyebek mellett az emberi erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Jameson CineFest-Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján pénteken.
Hoppál Péter úgy fogalmazott: a film a vizualitás eszközeivel a látásmódok sokféleségét és frissességét mutatja meg, rálátást adva más kultúrákra, más gondolkodásmódokat ismertetve. A film kultúrát közvetít, értéket teremt – tette hozzá.
A politikus szerint a miskolci filmfesztivál minden évben találkozási pontként funkcionál, olyan helyként, ahol „az értő és a filmkedvelő közönség valódi közösségé formálódva még inkább közelebb kerülhet a film igazi, lényegi természetéhez”.
A kultúráért felelős államtitkár szólt arról is, hogy a médiumok küldetése „nem más, mint a film beteljesítése, a látható ember után a látó ember megteremtése”.
Megemlítette: a tárca kiemelten támogatja ezt a fesztivált, fontos fórumnak tartja, mert kultúrát közvetít, értéket teremt.
Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója a megnyitón azt mondta: a fesztivál hazai és nemzetközi ismertsége évről évre nő, a cél most is az, hogy a legfrissebb alkotásokat mutassák be.
A szeptember 21-ig tartó rendezvényen Cannes, Berlin és az amerikai függetlenfilmes Sundance fesztivál legjobbjait láthatják az érdeklődők, a több mint kétszáz film mellett mesterkurzusokat, műhelybeszélgetéseket és koncerteket is kínál a filmrajongóknak a rendezvény.
A fesztiválon a húsz versenyfilm közül három magyar film, Kerékgyártó Yvonne Free Entry című Sziget-filmje mellett Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című generációs alkotása és Miklósy Zoltán Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című animációja is indul a díjakért.
A versenyprogramhoz hasonlóan kizárólag magyarországi premiereket kínál a Kitekintő szekció is, amelyben olyan fesztiválsikereket tekinthet meg a közönség, mint a 12 évig forgatott Sráckor vagy az öregkor elől Izlandra menekülő nyugdíjasokat bemutató Land Ho! – ez utóbbi egyúttal a fesztivál nyitófilmje is.
A nagyjátékfilmek mellett 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm és 19 animációs film is indul a szekciódíjakért. Kísérőprogramként a szervezők betekintést engednek a spanyol, a francia, az indiai filmgyártásba és a szlovák animáció világába, továbbá a Magyarországon is elérhető Sundance Channel is bemutat négy új filmet a fesztiválon. Mindezeken kívül számos szakmai programot, dokumentumfilmes műhelybeszélgetést, operatőri és vágói mesterkurzusokat, filmtörténeti vetítéseket és koncerteket is kínálnak az érdeklődőknek.
A versenyprogram és a Kitekintő szekció összes filmjét magyar és angol nyelven, illetve felirattal vetítik. A CineFest minden vetítése és programja ingyenes.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…