2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Megkezdődött a Crescendo Nyári Akadémia

Ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a tizenegyedik nemzetközi Crescendo Nyári Akadémia Tokajban. A világ harminc országából több mint 300 diák jelentkezett a magas színvonalú nemzetközi komolyzenei mesterkurzusokra, a világ öt kontinenséről érkeztek világhírű művésztanárok, zenészek, operaénekesek a hit és a művészet egybefonódását hirdető Crescendo Nyári Akadémiára.
A tizenegyedik nemzetközi Crescendo Nyári Akadémián idén több újdonság is várja a résztvevőket. A képzésen hangsúlyosan megjelenik a régi zene, Bach kurzussal bővül a repertoár, a szóló és kamarazenei kurzusokon új hangszer a csembaló. A rézfúvós szekció tubával egészült ki, és idén annyi fuvolista növendék jelentkezett az Akadémiára, hogy a művésztanárok számát meg kellett duplázni. Először tart zongorakísérő kurzust a Magyar Állami Operaház művésze, Dallos Erika, és az ének és opera-szekció is komoly szakmai programmal készül. Az Akadémiára jelentkezett negyven énekes növendék többek közt Szabóki Tündétől, Pászthy Júliától és Timothy Bentch-től is vehetnek kurzusokat. Új színt jelent a Crescendo-akadémiák sorában a jazz megjelenése is. A képzést Uwe Steinmetz a Berlinben élő, világszerte ismert német szaxofonművész vezeti. A művész a kurzusa végén koncertet is ad növendékeivel.
Az Akadémia tanári karát világhírű zenekarok szólistái, kamaraművészei és elismert egyetemek tanárai alkotják, a meghívott művésztanárok sora évről évre bővül. Idén a Baltimore-i Filharmonikusoktól és a Kalifornia Egyetemről is érkeztek oktatók. Baltimore-ból Arnold Gregorian nagybőgős és felesége, Julie Green Gregorian fagottművész érkezett, míg a Kalifornia Egyetemet Steven Gross képviseli.
2004-ben „Kiránduló koncert” néven indult az a kezdeményezés, amelynek keretében az akkor Sárospatakon megtartott Akadémia a Tokaji Református templomban is adott egy koncertet. Idén ezt a hagyományt megőrizve Tokajból a Crescendo két esemény erejéig Sárospatakra költözik, augusztus 6-án a Szent Erzsébet-házban tartanak kamarakoncertet, augusztus 10-én pedig a Zempléni Fesztivál keretében Rovana Raljic bosnyák hegedűs résztvevő játszik a Rákóczi-várban. A rendezvény sikerén felbuzdulva a tokaji sétáló utca teraszain és nyitott udvaraiban könnyed nyáresti Promenádkoncertet adnak az Akadémia növendékei. A koncertetek lehetőséget nyújtanak arra, hogy szélesebb közönség is betekintést nyerjen az Akadémia munkájába, és mindemellett fellépési lehetőséget kínálnak a növendékeknek, hogy a kurzuson tanultakat bemutassák és rutint, tapasztalatot szerezzenek előadó-művészeti pályájukhoz.
Július 30-tól augusztus 10-ig nyilvános koncertekkel várják az érdeklődőket Tokajban. A programok közül kiemelkedik a Jazz-est, a Kreatív istentisztelet, a művésztanárok július 31-i és augusztus 4-i koncertje, az augusztus 7-i Bach-koncert és az augusztus 10-i Gálahangverseny. A Crescendo Akadémia Szimfonikus Zenekara Mendelssohn V. Reformáció-szimfóniáját adja elő a Crescendo Fesztivál egyik kiemelkedő eseményeként. Igazi fesztiválhangulat várja a tokaji érdeklődőket augusztus 7-től 10-ig, amikor az Akadémia növendékei bemutatják a kurzusokon tanultakat a város legszebb koncerthelyszínein: többek között a Paulay Ede Színházban, a csodálatosan felújított Zsinagógában, a Református és Katolikus templomban, valamint a Tokaji Ferenc Gimnázium dísztermében.
Tokaj városvezetése stratégiailag fontos ágazatként kezeli a kultúrát és az idegenforgalmat. A városban zajló fejlesztések és felújítások, a Bösendorfer zongorával felszerelt, koncerthelyszínné átalakított Zsinagóga vagy a nemrég felújított Paulay Ede Színház is ezt a bizonyítja. A nemzetközi Crescendo Nyári Akadémia növendékei remélhetőleg messze földre elviszik hírét Tokaj város és környéke szépségének, a jó boroknak és a magyarok zene- és vendégszeretetének.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek