2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Marica – klasszikusan aktuális operett?

Hamarosan felgördül a függöny a Budapesti Operettszínház idei első bemutatója előtt. Október 19-én Kálmán Imre Marica grófnője kerül terítékre. A darab beharangozó sajtótájékoztatóján (melyen a szereplők egy huszonegyedik századi kibeszélőshow keretein belül demonstrálták a mű aktualitását) Kerényi Miklós Gáborral, a színház igazgatójával beszélgettünk.

Már javában a célegyenesben tartanak a Budapesti Operettszínház új bemutatójának, Kálmán Imre Marica grófnőjének előkészületei. Az operettet, mely hasonló rendezésben és szereposztásban 2001 és 2008 között már nagy sikerrel futott a Nagymező utcai teátrumban, Kerényi Miklós Gábor igazgató-rendező leporolta, és elővette, hisz szavai szerint a Marica grófnőben bemutatott emberi viszonyok – cselszövések, kisebb-nagyobb hazugságok, intrikák – aktuálisabbak, mint valaha.

Ettől azonban modernnek számít a Marica grófnő és a mostani rendezés? Kerényi Miklós Gábor szavai szerint igen, hisz elmondása szerint az ő értelmezésében az a modern, ami a közönséget érdekli és bevonzza a színházba. – Vannak, akik szerint a modernnek feltétlenül megdöbbentően, „másnak”, szélsőségesnek kell lennie. Ez lehet ugyan érték, de kizárólag akkor, ha a közönség ezt értékeli, márpedig gyakran születik olyan, modernnek nevezett előadás, mely csak nagyon szűk rétegnek szól – mondta lapunknak az Operettszínház igazgatója.

– Nagyon élvezetes feladat volt a régi darabot újragondolni, és megfigyelni, hogy apró lépésekből végül hogy született egy, a korábbi változattól sok dologban eltérő, gyakorlatilag egészen másik előadás. Bár a koncepció most is ugyanonnan indul, mint ahonnan tizenegy éve, de kiderült, hogy a 2012-es év egyszerűen sokkal gyorsabb, mint 2001-volt, ráadásul most különösen húsbavágó kérdés az, hogy emberek hazugságokon keresztül, mások becsapásával szeretnének érvényesülni – tette hozzá Kerényi Miklós Gábor.

A színház kreatív sajtótájékoztató keretei között demonstrálta a darab egyes vonásainak aktualitását, hisz az operett főszereplőinek konfliktusát Kovács Áron televíziós műsorvezető segítségével egy modern kibeszélőshow keretein belül oldották fel. A sajtótájékoztatón megjelenő Bordás Barbara (Marica), Vadász Zsolt (Tasziló), Dancs Annamária (Liza), Kerényi Miklós Máté (Zsupán), Földes Tamás (Dragomir), Dézsy Szabó Gábor (Kudelka) és Lehoczky Zsuzsa (Bozsena) nem csak a kortárs köntösbe öltöztetett jelenettel, de az operett legismertebb dalaival is népszerűsítették a darabot, melyet az október 19-ei premiert követően a nagyközönség is megtekintheti.

Dicsuk Dániel
Fotó: Budapesti Operettszínház

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…