2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Már a sötétség is lenyűgöző

Kami Garcia és Margaret Stohl az Igéző Krónikákra keresztelt sorozatának kétszavas kötetcímeiben egy-egy sejtelmes, baljóslatú szót tüntettek ki a lenyűgöző jelzővel – a teremtmények után ezúttal a sötétség került ki győztesként a második részt illetően. A folytatás nem mentes az izgalmaktól, s a bonyodalmak egyre csak fokozódnak, miközben egyre mélyebb rétegei tárulnak fel a szerzőpáros által teremtett sötét, gótikus világnak.

A lenyűgöző sötétség ott veszi fel a történet fonalát, ahol elődje letette. Macon halála jobban megviseli Lena-t, mint azt Ethan várta: a tragédia okozta veszteség súlya miatt a lány magába burkolózva, fordulva elhúzódik felőle, s ez próbára teszi kettejük kapcsolatát. Ilyen állapotban, hangulatban nem csoda, hogy vonzó a rejtélyes, a tiltottnak tűnő. Feltűnik a színen ugyanis egy Jonh Breed nevű titokzatos srác, aki hozzá hasonlóan ugyancsak természetfeletti képességekkel bír, s sikerül „megszédítenie” Lena-t a megkönnyebbülés ígéretével. Ridley-vel el akarja vinni a lányt a Nagy Gát nevű helyre, ahol ő végre valahára önmaga lehet, és megszabadulhat a döntéseivel kapcsolatos felelősségvállalás terhétől.
Lena nem sejtheti, mekkora veszély fenyegeti, ezért Ethan a látomásai után a lány keresésére indul – no meg természetesen vissza akarja szerezni őt. Szerencsére, nincs segítőtársak híján: útja során a Gatlin városa alatt meghúzódó szövevényes, tekervényes, végeláthatatlan járatokban számíthat Oliviára, a csillagász Őrzőtanoncra, Linkre, a lojális barátra és Lucielle-re, a boszorkány sziámi macskára. A kalandok során pedig Ethan előtt egyre több titok tárul fel a kisvárosról.

Ahogy egyre több titokra derül fény a Lenyűgöző sötétségben, úgy kerülnek a puzzle-darabkák szépen lassan a helyükre. A cselekmény kellően izgalmas, intenzívebb is az első résznél, bár időnként kissé ellaposodik, és a történet szempontjából felesleges ismétléseket, részleteket is tartalmaz. Ezeken a holtpontokon – no meg a hosszúra sikeredett, tipikus vándor-toposzon – csupán a humoros beszólások, megjegyzések lendítenek át. Az események mögött pedig természetesen továbbra is megbújik mint mozgatórugó a Lena és Ethan között húzódó love story, amely ugyebár gyanúsan ismerős a Twilight-beli Bella-Edward felállás okán, csak az Igéző Krónikák sorozatban fordított a helyzet.

A Lenyűgöző sötétség (is) összességében tipikus ifjúsági fantasy könyv: se veled, se nélküled kapcsolat, szerelmi sokszögek, tinédzseri szeszélyek, dac és lázadás, önkeresés – mind-mind örökzöld témák, és a korosztályt foglalkoztató kérdések. Akit nem zavarnak az „üresjáratok”, illetve a kisebb logikai buktatók, annak kellemes, izgalmas perceket fog okozni a regény olvasása. Újabb puzzle-darabkákkal pedig a soron következő rész, a Lenyűgöző káosz szolgál a kedves olvasónak.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek