2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Le lehet-e győzni szerelemmel a megsemmisülést?

Le lehet-e győzni szerelemmel a megsemmisülést? – Don Juan bemutató a Miskolci Nemzeti Színházban

Több mint 350 éve töretlen sikerrel játsszák a színházak a minden női szívet rabul ejtő Don Juan történetét. A Miskolci Nemzeti Színházban Szőcs Artur állítja színpadra Molière vígjátékát október 4-én. Don Juan a pillanatnak él, minden percben habzsolja és élvezi az életet. És nem tűr senkit, aki ezt megakadályozná, aki ellenállna életszomjának, és végeredményben őneki. Történetében szerelem és halál, életvágy és megsemmisülés szervesen összekapcsolódik.

Szőcs Artur rendező szerint minden nőben és férfiban valahol mélyen elfojtva van egy Don Juan, aki szeretne szabadon élni. – Ki ne vágyna állandóan szerelmes lenni, megélni a szabadságot, beutazni a világot? Mi szerencsések vagyunk, hogy elővehetjük ezt a darabot és a színpadon megmutathatjuk, megélve ezt a rejtett vágyat. Reméljük, hogy a nézőben is felszabadítunk valamit, és ha a mindennapi életben nem is tehetjük azt, amit Don Juan tesz, egy estére vele kalandozhatunk. Ez egy olyan társulat, akikkel öröm szárnyalni. Nekem alkotóként biztosan, és bízom benne, hogy a nézőtéren ülők is ezt érzik majd.

Az előadásban fontos szerepet kap a zene. – A korzikai férfi énekkarok hangzásvilága mindig nagy hatást gyakorolt rám, ebből a zenei világból kiindulva születtek meg a zenék az előadásba. Nagy Nándor zeneszerző acapella kórusműveket írt az előadáshoz, amelyeket a színház férfikara szólaltat meg, egy kis költészetet lopva a történetbe – mondja Szőcs Artur.

A címszerepet alakító Simon Zoltán elmondta, sokkal árnyaltabb Don Juan alakja, mint pusztán egy léha nőcsábász. – Don Juan őszintén, valódi figyelemmel, kíváncsisággal fordul a nők felé, aminek nem tudnak ellenállni. Nem hazugság ez, hanem őszinte átélése egy igaz pillanatnak. A szerelem beteljesülésével viszont már csak az üresség marad, ez elől menekül a férfi a következő szerelembe.

És hogy mit is jelent pontosan Don Juannak lenni? Simon Zoltán szerint a kulcs a képmutatás elleni küzdelem. – Annyi mindennek kell megfelelnünk. Erkölcsi, társadalmi normák kötnek minket, számtalan játszmát játszunk a hétköznapokban, szűk keretek közé vagyunk szorítva. De ez a férfi felrúgja a kereteket. Tudatos, önmagára reflektálni képes ember, aki elfogadta a sorsát. Az ösztönei és a vágyai szép lassan sodorják a pusztulás felé, de addig is ki akar élvezni minden egyes percet az életben. Nagyon izgalmas ezt a fajta szabadságot megélni a színpadon Don Juan bőrébe bújva.

Fotók: Éder Vera

Molière:
DON JUAN
színmű

Átdolgozta: SZŐCS ARTUR

Don Juan                               SIMON ZOLTÁN

Sganarelle                             GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas, Érdemes művész

Donna Elvira                         MÉSZÖLY ANNA

Don Louis                              VARGA ZOLTÁN Jászai-díjas

Mari                                       PROHÁSZKA FANNI

Bernadette                            CZVIKKER LILLA

Don Carlos                            SOMHEGYI GYÖRGY

Don Alonso/Koldus               FARKAS SÁNDOR

Frici / Gusman / Ragotin      RÓZSA KRISZTIÁN

Vasárnap Úr                          MÁRTON B. ANDRÁS

A parancsnok szobra:           BÁTHORI IMRE / SZABÓ ISTVÁN

Gyerekszereplő:                   ALPARÁN BALÁZS BENCE / TÖRÖK BALÁZS / TÖRÖK VILMOS

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház férfi énekkara

Díszlettervező:         SLÁRKU ANETT

Jelmeztervező:         KOVÁCS ANDREA

Zene:                          NAGY NÁNDOR

Ügyelő:                      OREHOVSZKY ZSÓFIA

Súgó:                          MÁRTON B. ANDRÁS

Rendezőasszisztens:            PÖLTZ JULIANNA

Rendező:

SZŐCS ARTUR

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek