2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Lányok Napja: férfias területek meghódítására indulnak a csajok

Lányok Napja: férfias területek meghódítására indulnak a csajok

Április 12-ig fogadnak jelentkezőket az eseményre

Tizennyolc magyar városban mintegy háromezer 9-10-11. évfolyamos diáklány indul április 25-én, a Lányok Napján, hogy „férfias” szakterületekről, például IT-vel, elektronikával és műszaki területekkel foglalkozó vállalatoknál, intézményeknél első kézből szerezhessen tapasztalatot az adott foglalkozásról. A Magyarországon második alkalommal megrendezett esemény célja, hogy a lányok pályaválasztása túllépjen a megrögzött szokásosokon, és az arra indíttatást érzők nyugodt szívvel építsenek karriert a nők számára ma még szinte tabunak számító területeken is.

A nemek esélyegyenlősége a gyakorlatban néhány ágazatban még mindig nem teljes Magyarországon, különösen az úgynevezett STEM-területeken (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika): például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán a lányok részaránya alig 5%, és az IT, a telekommunikációs és elektronikai szektor vállalatainál vagy éppen a kutatók között csak mutatóban akadnak nők. Ennek egyik gyakori oka, hogy az érdeklődő fiatalokat automatikusan lebeszélik a családtagok vagy a tanárok ezekről a szakirányokról, azzal a felkiáltással, hogy nem nőknek valók. Ez nem csupán a kimaradó nők, hanem a gazdaság egésze számára is problémát jelent, hiszen a sikeres egyéni karrierek összessége egy sikeresebb gazdaságot is jelentene, ráadásul pont olyan jövőorientált területekről van szó, mint például az infokommunikáció vagy az elektronika. A kérdés súlyát jól jelzi, hogy a fejlettebb országokban különösen odafigyelnek erre a kérdésre: Németországban például tavaly közel tízezer szervezet, a kormányzat, az ipar, egyetemek és civil szervezetek teljes támogatásával 115 853 lány vett részt a 13. Lányok Napja programjaiban. Jellemző tapasztalat az is, hogy nem csupán a lányok lesznek nyitottabbak, hanem az eseménybe bekapcsolódó vállalatok is befogadóbbá válnak.  
„Itthon ma még gyakran rácsodálkoznak arra, hogy mi is az a Lányok Napja, de az USA-ban vagy Németországban egy évtized alatt természetessé vált, hogy a problémával súlyának megfelelően kell foglalkozni. Magyarország sem engedheti elveszni tehetségeit, sem a lányokat, sem a fiúkat, és ebben kiemelt felelősség jut a tanároknak és a szülőknek is, hogy a tipikus női karrier fogalma kinyíljék.” – hangsúlyozta dr. Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke, aki szerint most van szükség megfelelő beavatkozásra, hogy a következő lánygenerációk jobban részesei lehessenek a magyar gazdaság nők számára ma nehezen meghódítható ágazatainak.  
A 62 programból álló eseménysorozatban 38 vállalat, 10 egyetem 12 kara, 4 kutatóintézet és egy múzeum vesz rész Győrtől Nyíregyházáig, Váctól Szegedig Magyarország 18 városában. A Lányok Napja eredetileg az USA-ból indult 1993-ban. Egész Európában, így hazánkban is egy meghatározott napon, idén 2013. április 25-én tartják meg. A telekommunikációs és infokommunikációs technológiákkal kapcsolatos foglalkozások népszerűsítésére létrejött párhuzamos kezdeményezéshez, a „Girls in ICT” naphoz is csatlakozik Magyarország. A „Girls in ICT” napot a Nők a Tudományban Egyesület és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közösen rendezi meg, a Lányok Napja tematikus részeként.
A Lányok Napjára még április 12-ig lehet jelentkezni a www.lanyoknapja.hu oldalon.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek