2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Kutatók Éjszakája

Az Európai Bizottság Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával megvalósuló Európai Kutatók Éjszakája rendezvény idén 12. alkalommal kerül megrendezésre. Az eseményen a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. miskolctapolcai telephelye hatodik éve nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Emellett a Bay Zoltán Kft. a 2016-2017-es évi projektben nem csupán nyitott kutatóhelyként, de a rendező négytagú konzorcium tagjaként is részt vállal a megvalósításban, melyhez idén már 145 partnerintézmény csatlakozott. Így 51 településen, 182 helyszínen, több mint 2000 programmal várják a látogatókat szeptember utolsó péntekén.
A program eredeti célja, hogy népszerűsítse és bemutassa az egyébként távolinak és elvontnak tűnő kutatói pályát és elmossa azt a sztereotípiát, miszerint a kutató egy idősödő tudós, aki vastag szemüvegében görnyed egy rég elfeledett feladat felett. Pedig manapság kutatónak lenni változatos és izgalmas kihívás, hisz a kutatómunkát számtalan digitális csoda segíti és teszi izgalmasság . A mobilitási programok támogatásával pedig nemzetközi porondon is kipróbálhatják magukat a kutatók, akik között egyre több a hölgy a STEM területeken (Science, Technology, Engineering and Mathematics – tudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika) is. A célközönség tehát főként a középiskolások és egyetemisták köre, azonban sok helyszínen – ahogyan a Bay Zoltán Kft. telephelyein is – a programok minden korosztálynak szólnak.
A Kutatók Éjszakáján megnyílnak az intézmények kapui és részben állandó, részben pedig változó programokkal, aktuális eredményeik, innovációik bemutatásával várják a látogatókat. A Bay Zoltán Kft. miskolctapolcai telephelyén is megtalálhatóak azok a programok, melyeket minden évben megrendezünk, mellyel lehetőséget nyújtunk arra, hogy aki a korábbi években nem tehette meg, most megtekinthesse például a laborjainkat. Itt lehetőség nyílik arra, hogy a kutatók kalauzolása mellett megismerjék anyagfejlesztési valamint mechanikai anyagvizsgáló laborunk egyedi gépparkját és ízelítőt kapjanak az itt folyó egyedi kutatásokból.
Az idén is komoly érdeklődésre számítunk a Virtuális Valóság (VR) Termeiben, melynek örvendetes apropója, hogy VR training platform projektünk az ITBusiness 2017 különdíját kapta meg szeptember elején. Ezen a programon látogatóinknak lehetősége nyílik egy könnyed sétát tenni a Holdon, vagy körbejárni és gombokat kapcsolgatni egy gyár területén, valamint szívesen látjuk  azon bátor vállalkozókat, akik Harry Potter seprűjére pattanva kipróbálnák magukat egy Quidditch-meccsen! A VR ipari alkalmazhatóságának bemutatásában  vendégelőadónk kalauzolására számíthatnak.
Kiemelt területünk idén a robotika is, melynek egy egész „Robotsimogató” termet szentelünk. Itt kutatóink saját fejlesztésű, táncoló, útvesztőben kiutat kereső robotjait, drónjait, és ezek készítésének technológiáját ismerhetik meg. Valamint bepillantást nyerhetnek a 3D scannelés és nyomtatás világába is, egyik új programunk kapcsán: 3D scan – ahol az alany Te magad vagy! Itt látogatóinkat a Bay Zoltán Kft. 3D nyomtatással készült logójának kulcstartó változatával is megajándékozzuk.
És ha már ajándékok – abban is bővelkedünk az idén!
Több versennyel is készülünk, hisz ezen a napon lesz a nemzetközi Strefowa projektünk Hackathon applikáció-tervező versenyének díjátadása, valamint az Élelmiszer Roadshow kvízén jól teljesítők is nyereményeket (és frissítő gyümölcsturmixot) kapnak. Ugyanitt az ÉMFF Zöld Kosara jóvoltából bio-élelmiszereket kóstolhatnak az érdeklődők. De izgalmasnak ígérkezik az apák és fiaik összecsapása a rég elfeledett C64 számítógépes játékok versenyén is!
A klasszikus tudományos programokat immár hagyományos módon a Miskolci Majorette Egyesület műsora indítja, az eseményt pedig egy két órás, látványos fényshow kíséri 19 órai kezdettel.
Ahogy minden évben, úgy idén  is közlekedik az ingyenes sárga school bus a Centrum és a Bay Kft. között, melynek menetrendje és minden további információja elérhető a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon.
Természetesen minden program ingyenes, azonban több program regisztrációköteles, így érdemes időben kiválasztani, hogy az idén hogyan merüljünk el pár órára a tudomány és a kutatók életének titkos világában!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek