2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Food Waste Hackathon első alkalommal Magyarországon

Csökkentsük együtt az élelmiszerhulladék mennyiségét!
2017. szeptember 28-29 között rendezik meg az első Food Waste Hackathon-t Miskolcon, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. szervezésében. A rendezvény mindenki számára nyitott, legyen  az informatikus-, marketing-, kereskedelmi-, környezet- és élelmiszermérnök szakos hallgató vagy olyan érdeklődő középiskolás, felnőtt, aki fogékony a tématerület iránt. A rendezvény célja, hogy a résztvevő csapatok egy olyan mobil applikáció ötletet, vagy honlap tervezetet készítsenek, amely segítségével csökkenthető az élelmiszerhulladék mennyisége. A feladatmegoldást segítik a rendezvényen elhangzó informatív előadások: az élelmiszerpazarlásról, az élelmiszer-hulladékokról, a Hackathon versenyekről, illetve az applikáció készítés rejtelmeiről.
A hackathon végén a résztvevő csapatok ismertetik munkájukat a zsűrinek, akik közül a legjobbak elismerésül díjakat kapnak a Food Waste Hackathon szponzoraitól: a T-systems Magyarország-tól és a SPAR Magyarország Kft-től. Ilyen verseny a STREFOWA nemzetközi projekt minden tagországában párhuzamosan zajlik. A tagországok győztes pályamunkáiból egy – a projekt ideje alatt – megvalósul és remélhetőleg sokan fogják használni szerte Európában.
A Hackathon a „hack” és „marathon” szavak összevonásából származik. Ez egy speciális „verseny”, ahol a programozók egy adott probléma megoldásán dolgoznak, meghatározott időkereten belül. Az elmúlt években megrendezett hackathon-ok leginkább a különböző társadalmi problémák megoldására fókuszáltak, mint pl. az élelmiszerhulladék kérdése.
Az Európai Unió területén 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, melynek értéke 143 milliárd euró. Ez az összeg nem tartalmazza az externáliákat, úgy, mint a feleslegesen elhasznált természeti erőforrások és az előállításhoz szükséges munkaerő értékét. Magyarországon évi 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásoknál keletkezik.
Az Európai Unió és tagállamai a 2015 szeptemberében elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok alapján célul tűzték ki, hogy 2030-ra felére csökkentik az egy főre jutó kidobott élelmiszer-mennyiséget kereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkentik az élelmiszer-veszteségeket az élelmiszer-termelési és ellátási lánc mentén.
A STREFOWA (Stratégiák az élelmiszer-hulladék csökkentésére Közép-Európában) uniós projekt célja, hogy az élelmiszer-hulladék keletkezési és kezelési körülményeinek vizsgálata után a projekt célországaiban (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország) új eljárásokat hozzanak létre a hulladék mennyiségének csökkentése, illetve a keletkezett hulladék hatékonyabb felhasználása érdekében. Ennek a munkának egyik állomása ez a verseny.
További információ az alábbi linken található:
http://www.reducefoodwaste.eu/hu_food_waste_hackathon_magyarorszagon.html

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…