2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kulturális örökség napjai – Programok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Kulturális örökség napjai – Programok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az idén 27 település 69 programjából válogathatnak az érdeklődők szombaton és vasárnap a kulturális örökség napjain.

A gazdag kínálatban az épületlátogatások mellett kézműves foglalkozások, koncertek, előadások, kiállítások, gasztronómiai programok, táncbemutatók is találhatók.

A kínálatban több különlegesség is szerepel, például a Játékos sütitúra Mezőkövesden, ahová az ajánló szerint „az édesszájú, játszani és alkotni szerető látogatókat” várják. A kulturális örökségeket helyi sütemények fogyasztása közben, tréfás népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal tarkítva fedezhetik fel az érdeklődők.

Mezőkövesden a Matyó Portán a helyi matyó kaláccsal, a „pipíccsel”, a Kis Jankó Bori Emlékházban a herőcével – amelyet a Matyó Nagymama klub tagjai népviseletben kínálnak -, a Mézeskalácsos Tájházban pedig – akár saját kezűleg is elkészíthető – kürtős kaláccsal csábítják a vendégeket. A Gari Margit Emlékház és Zeneházban almás és meggyes rétessel, valamint népi hangszerbemutatóval kedveskednek a sütemények és a zene szerelmeseinek, a Játékházban pedig „körmöcskével” készíthetnek karkötőt kicsik és nagyok.

Szomolyán, a Faluházban a Rece Hagyományőrző csoport tagjai finom szomolyai rétessel és nótaszóval készülnek a hétvégére. Szentistvánon a Tájházban híres házi süteményekkel fogadják a látogatókat, miközben bemutatják a matyó örökséget.

Miskolcon a megyeházán Szász Endre alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A megyeháza kapui ugyan egész évben nyitva vannak az érdeklődők előtt, de szeptember 18-án és 19-én lehetőség nyílik arra, hogy idegenvezetővel megtekinthessék a 170 éves épület dísztermét és Szász Endre festőművészről elnevezett termét is. Az épületben szombaton és vasárnap 9 és 15 óra között félóránként indul vezetett séta. Szász Endre munkássága révén kötődik Borsod-Abaúj-Zemplénhez. Az 1970-es évek második felét és az 1980-as éveket Szász-korszaknak nevezik a Hollóházi Porcelángyár történetében. A megyeházán található műve négy faliképből áll és csaknem 40 négyzetméteres falfelületen látható. A művész megörökítette Borsod, Abaúj, Zemplén és Gömör történelmét, valamint természeti szépségeit.

A programok sorából nem lehet kifelejteni a koncerteket, zenés rendezvényeket és egyéb lehetőségeket sem. A tornabarakonyi Kemencés -dombon például csűravatót tartanak, Sárospatakon pedig a Szent Erzsébet Házban gyermekprogram, kézműves foglalkozás, valamint Orient Enikő textilművész bemutatója várja az érdeklődőket.

Miskolcon az Avasi Gimnázium színháztermében a középiskola rajz tagozatosainak munkáiból készült kiállítással lepik meg a látogatókat, valamint a tehetséges zenész és énekes tanítványok is bemutatkoznak. A Borsod megyei Bükkábrányban, a bányász emlékházban bányásztörténeti kiállítással és kézműves foglalkozással idézik fel a múltat és a nemrég megtalált 7,2-7,6 millió éves mocsári ciprusok egy darabját is megtekinthetik a látogatók.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…