2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

„Közös értékeink”

A Médiaprojekt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat intézményének koordinálásával

Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg a Közös értékeink címet viselő, Európai Unió által támogatott, Szlovákia és Magyarország közötti, határ-menti, regionális médiaprojekt szakmai konferenciáját.

 

A médiaprojekt felvidéki és magyarországi televíziós társaságok közös műsorcseréjét teszi lehetővé egy éven keresztül. A projekt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet felügyeletével zajlik. Része a Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013-nak. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), Magyarország és a Szlovák Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg 468.972 Euro támogatással.

Megnyitó beszédében Dr. Mengyi Roland szólt arról, hogy ez a projekt az együttműködés magas szintjét követeli meg. A partner televíziók ugyanis elkészítik azokat a kisfilmeket, bejátszó anyagokat, amelyek szűkebb pátriájuk értékeit mutatják be. Ezt követően itt, Miskolcon ezekből a kisfilmekből egy egységes, kész, szerkesztett, szlovák nyelven feliratozott, mintegy egyórás adás készül. Ezt az egy órás műsort mutatják be aztán a partner televíziók, így Magyarországról Kazincbarcika, Putnok, Sátoraljaújhely, Miskolc, Ózd, Felvidékről pedig Rimaszombat, Királyhelmec, Rozsnyó és Szepsi nézői tekinthetik meg az adást.

Mint fogalmazott: a médiaprojekt segít abban, hogy a térségben élők jobban megismerjék egymást, ehhez pedig alkalmas eszköz a televízió. Dr. Mengyi Roland kifejtette: a helyi, lokális televíziók nézettsége jelentős. Az emberek hitelesnek, és igaznak tartják azt, amit az általuk a hétköznapi életben is jól ismert szakemberek tárnak fel a közösségi televíziókban. Ez a médiaprojekt abban egyedülálló, és abban különleges, hogy több helyi, lokális televízió üzenetét, értékrendszerét gyűjti egy csokorba. A néző ennek okán nemcsak saját településének problémáiról, környezete értékeiről kap tájékoztatást, hanem a tágabb környezet, a határ-menti térség, a szűkebb régió hiteles, helyi televízióinak kínálatát ismerheti meg.

Budai Erzsébet, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet igazgatója köszöntőjében kiemelte: az intézmény mindig is fontosnak tartotta a határ-menti kapcsolatokat, ennek okán sikerrel bonyolított már Felvidékkel közös projektet.

Holop Szilveszter, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. projekt koordinátora  a program követelményeinek való megfelelésről adott tájékoztatást a szakmai konferencia résztvevőinek.

Harnócz Sándor, a Közös értékeink projekt vezetője előadásában elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a Kassai-Besztercebányai Kerületben találhatók Európa legelmaradottabb települései. A határ-menti, lemaradó térségekben a munkanélküliség jelentős, elérheti a 25-30 százalékot. A régió nagyszámú aprófalvas településeire a nagyfokú szegénység, a szegregáció, az elvándorlás, és az elöregedés jellemző. Ennek következtében rendkívül lassú a fejlődés.

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a tendencia megfordításához, a folyamat ütemének mérsékléséhez. Azzal, hogy a helyi médiában több tudósítás, bemutatás, összeállítás készül a térség életéről, problémáiról, jellegzetességeiről, valamint a határon átnyúló együttműködésekről, a médiaprojekt hozzájárulhat a társadalmi-gazdasági felzárkózás folyamatához. Ezáltal javul a térségben lakók életminősége, valamint a helyi értékek bemutatásával, széles körben való megismertetésével fejlődik a helyi, és a regionális tudat.

A regionális médiatevékenység hatására ugyanis várhatóan más ágazatok is fejlődhetnek, jellemzően az oktatás, a turizmus, a gazdasági és kulturális együttműködés. A gazdaság és társadalom fejlesztéséhez a helyi televíziók az aktuális és hiteles információk szabad áramlásának biztosításával járulhatnak hozzá. A Gallup felmérése szerint a helyi lakosság nyolcvan százaléka tájékozódik a helyi, tehát lokális médiából. Magukénak érzik a róluk szóló, hozzájuk kötődő híreket, műsorokat. Ezáltal erősíthető a helyi, és a regionális identitás-tudat – idézte Harnócz Sándor, aki elmondta azt is:

Közvélemény-kutatás készült a projekt keretében arra vonatkozóan, hogy a nézők milyen témájú magazinműsorokat látnak szívesen. A legtöbben a közéleti hírekre, a turisztikai és történelmi témájú összeállításokra, valamint a szórakoztatásra voksoltak.

A szakmai konferencián részt vett Zárug Péter Farkas politológus, aki a média rendszerváltozás utáni strukturális változásáról tartott előadást.

Varga Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat külügyi szakmai tanácsadója az Európai Unió határ-menti együttműködési programjairól adott részletes tájékoztatást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek