2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kovács Attila Roland 27.kiállítása

Az Amerikai Egyesült Államokban négyévente Művészeti Olimpiát szerveznek gyerekeknek. Ahhoz, hogy valaki a részvétel esélyét megszerezze, nem kell mást tennie, mint a megadott témakörben egy általa készített festményt, rajzot küld a szervezőknek. A zsűri a legjobbnak ítélt alkotásokat kiállítja, s az ifjú alkotók meghívást kapnak a washingtoni fesztiválra.

 

Hazánkat négy évvel ezelőtt 100 ország 3 millió pályázója közül a miskolci Kovács Attila Roland képviselte, akinek munkáját, hat másik versenytársával együtt aranyéremmel jutalmazták. Attila, aki immár a miskolci Lévay József Református Gimnázium diákja, versenyzőként indult, s társgyőztesként jutott ki a 2011. június 17-19-ig megrendezett fesztiválra, azonban az International Child Art Foundation (ICAF- Nemzetközi Gyermek Művészeti Alapítvány) szabályzata szerint, aki már egyszer aranyérmet szerzett még egyszer nem versenyezhet, viszont eddigi tevékenysége alapján az ifjúsági tagozat rendezőjének választották. Ebben az évben Simon Sarolta és Nagy Ambrus budapesti tanulók is képviselték Magyarországot. Belekóstolhattak a fesztivál kötetlen hangulatába, nemzetközi barátságokat köthettek, és remélhetőleg örökre megőrzik gyermeki kreativitásukat. A fesztivál megálmodójának – Dr. Ashfaq Ishaq – célja, hogy a gyermeki fantázia és kreativitás fontosságára felhívja az emberek, politikusok figyelmét, így kapott teret a programsorozat a washingtoni Capitolium előtt. Az ICAF ifjúsági tagjai, így Attila is, segédkeztek az előkészületekben, díjátadásban, prezentációt, kézműves foglalkozásokat tartottak. Az idén aranyérmet nem osztottak ki, csak oklevelet kapott mindenki.  Attila olajfestményét is kiállították.

Attilát felkérték, hogy tartson egy Power Point előadást eddigi karrierjéről, amelyet festményeiről vetített színes képekkel is illusztrált, mivel őt tartják az egyik legkiemelkedőbb ICAF tagnak, s tehetségnek. E program az ICAF hivatalos, nemzetközi magazinjában (Child Art) is megtalálható. Az ICAF elnöke Attilát ottani munkájáért Kreativitási Különdíjban részesítette. Washingtonban érte a jó hír, hogy Miskolc Város közgyűlése eddigi munkáját Alkotói Ösztöndíjjal jutalmazta, valamint 14 évesen megjelent életrajzi anyaga a „Who is Who?” híres magyarországi személyek lexikonában.

Az InSEA Vizuális Kongresszuson 2011. június 26-30. Budapesten az ELTE-n volt látható Attila 8 olajfestménye is (Ez volt a 28. kiállítása, melyet több százan tekintettek meg; a kongresszus alatt kivetítőkön láthatták PPT anyagát, melyben eddigi pályafutása és kb. 60db olajfestményének színes reprodukciója volt látható. Ebben művészeti albumának tervezett 2. kötetében szereplő újabb festményei is szerepeltek. Reméljük, hogy az album kiadásához találunk majd szponzorokat is, és pályázati lehetőségeket. Az angol és német nyelvű fordítása a szövegeknek már elkészült.) 56 ország kiállítója mellett, többek között az az alkotása is, amelyikkel a 18. Világ Gyermekrajz versenyen Japánban hazánkból egyedüli díjazottként Különdíjban részesítette a magas rangú művészeti zsűri Tokyóban. Ez a 27. kiállítása, s 500. olajfestményénél tart.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek