2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Üzen a hátország: megbukott az Orbán-kormány gazdaságpolitikája

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és jobbkeze, Matolcsy György gadasági miniszter jól felfogott érdeke, hogy figyelembe vegye a Fidesz holdudvarához tartozó közgazdászok véleményét: éles kritikával illetik, sőt egyenesen életképtelennek ítélik a kormány gazdaságpolitikáját. Az LMP továbbra is azt várja az Orbán-kormánytól, hogy kezdjen tárgyalásokat a parlamenti pártokkal egy válságkezelési csomag összeállításáról.
Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája megbukott: nem sikerül növekedési pályára állítani az országot; az egykulcsos adórendszer azonnali eltörlésére, progresszív jövedelemadó bevezetésére van szükség. Ezt nem egy ellenzéki politikus ismétli meg sokadszor, hanem Mellár Tamás Fidesz-közeli közgazdász jutott erre a következtetésre pénteki cikkében.

Ad hoc, szakmailag igazolhatatlan döntésekről, Matolcsy György megvalósíthatatlan elképzeléseiről nyilatkozott a napokban Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere. Korábban Bod Péter Ákos, a Fidesz egykori miniszterelnök-jelöltje és Széles Gábor, erős jobboldali kötődéssel bíró üzletember kongatta meg a vészharangot.

Az LMP korábban is határozottan állította, hogy a jobb módúaknak adott adócsökkentés nem fogja felpörgetni a gazdaságot. A Fidesz az egykulcsos szja bevezetésével óriási lyukat ütött a költségvetésen, hatalmas társadalmi feszültségeket szított, milliók megélhetését tette nehezebbé, és csökkentette a munkahelyek számát.

Az LMP szerint a kormánynak ideje lenne leszállni a magas lóról, és belátni, hogy azonnali irányváltásra van szükség. A kabinetnek végre komolyan meg kellene fontolni az LMP hosszú távú megoldást kínáló javaslatait az ökológiai adóreformról és a ténylegesen munkahelyeket teremtő zöld gazdaságélénkítésről.

Az LMP bízik abban, hogy a kormány az államháztartás és a gazdaság összeomlásának elkerülése érdekében hajlandó lesz tárgyalásokat kezdeni a parlamenti pártokkal egy válságkezelési csomag összeállításáról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek