2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kosztümből köténybe

Mautner Zsófiát valószínűleg mindenki ismeri: az egyik hazai kereskedelmi csatornán hétköznaponként egy-egy finom és valamiben rafinált fogással nyűgözi le a kezdő és rutinos konyhatündéreket, valamint fogja meg a konyhaművészetnek csak végeredménye iránt érdeklődők gyomrát. Pályafutását gasztrobloggerként kezdte, majd a saját műsora mellett megjelentette szakácskönyveit is; ezen kívül pedig egy diszkontlánc kampányarcaként is találkozhatunk vele a médiában.

A gasztronómia is azon szakmák közé tartozik, ahol nehéz feladat kitűnni, valamint a szakma magas szintű-minőségű űzéséig bizony sok-sok évet kell tanulással, gyakorlással eltölteni – persze átmenetek vannak, hisz nem mindenkinek vágyálma Michelin-csillag szintű babérokra törni, hanem beéri kevesebbel is. Azonban ez esetben is szükséges egy csipetnyinél azért jóval bővebben mért kreativitás, egy marék szakma iránti elhivatottság és alázat, pár evőkanál kitartás, egy csomag szenvedély és elmaradhatatlan titkos összetevőként az egyéniség. Mautner Zsófi rendelkezik minden szükséges hozzávalóval, s jól bevált, illetve népszerű és sikeres recept szerint dolgozik.

Az út idáig viszont nem volt egyenes. Ismeretes, hogy diplomataállását hagyta ott, és valami egészen más irányt szeretett volna adni életének, karrierjének. Ezt sikerrel meg is találta: új hivatása a főzés lett, uniformisát a kosztümről kötényre cserélve le. A blogolás viszonylag biztonságos és költséghatékony módja a nyilvánosság felé történő nyitásnak és a szárnypróbálgatásnak: és neki be is jött, hisz így nemcsak ételeit, hanem őt magát is megismerhette a nagyközönség.

Kiválogatott receptjeit pedig tudásszinteknek megfelelően szétválogatta, s kiadta Főzőiskola címen egy háromkötetes sorozatban – így mindenki el tudja tanulni Mautner fortélyait, s hasonlóan fenséges ételeket tud felszolgálni az asztalra. Ezúttal a haladóknak szánt, Főzőiskola – Felsőfokon című részt ajánljuk a konyhában jártas, hobbiszakács olvasóknak, akik ennek nyomán is belekóstolhatnak Mautner kulinárisvilág-nézetébe, ahol a kísérletezés és kalandozás központi helyet foglal el.

Merthogy számukra is akadhat még mit megtanítani – például olyan módszereket, trükköket, amelyek bebiztosítják egy-egy ismertnek hitt vagy eddig tökélyre nem fejlesztett fogás sikeres elkészítését. A könyv felhozatala a legtalálóbban talán a vegyesvágott jelzővel jellemezhető: a megszokott hagyományostól a különlegesebb modernekig terjedően számos, ünnepi alkalmakra szánt étel megtalálható a különféle kategóriákban. Emellett ezek közül tíz még a mellékelt DVD-n is megtekinthető.

A Főzőiskola – Felsőfokon szakácskönyvvel felvértezve jóformán nem létezik sikertelen, illetve kudarcba fulladt főzés – márpedig a nagy családi összejövetelek általában a tökéletességre törekvés nyomása alá helyezik a konyhában szorgoskodó házi séfeket. Mautner Zsófi segítségével – aki éppoly közvetlen a írott formában a lapokon, mint szóban a tévéképernyőn garantált az osztatlan siker a családtagok, rokonok, barátok körében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek