2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Könyvbemutató a MissionArt Galériában

A MissionArt Galéria és a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum szeretettel meghívja Önt és barátait Duranci Béla: Önéletrajz Kondor Bélával, Naplójegyzetek 1962-2008 című kötetének bemutatójára április 25-én, csütörtökön, 17.30 órára a MissionArt Galériába (Budapest, Falk Miksa u. 30.). A bemutatón Keserü Katalin és Jurecskó László beszélget a Szabadkán élő szerzővel életéről, a kötetről, és Kondor Béláról.

A most megjelenő kötet a szerző fiatalkorától vezetett naplójának azon részleteit tartalmazza, amelyek szorosabban vagy lazábban kapcsolódnak az egyik legnagyobb baráthoz, az 1962-ben megismert Kondor Bélához. Az olvasó – talán most először – betekintést nyerhet a 20. század egyik legjelentősebb, de megítélését, művészettörténeti helyzetét tekintve talán legellentmondásosabb magyar művészének életébe, hétköznapjaiba. Színes és plasztikus képet kapunk a 60-as, majd az azt követő évtizedek művészeti életéről egy „külföldi” nézőpontjából. A Szabadkán élő, Kondorral egy évben, 1931-ben született művészettörténész bár szerbhorvát nyelven publikál, de sajátjául beszéli a magyart, sőt. Idézzük Bordás Győzőt:

„A felfedezésen és leíráson túl van Bela Durancinak még egy – mondjuk így, idézőjelben – még egy „műfaja”: a szóbeli közlés, a beszéd. Felénk talán senki sem tud olyan elevenen, érdekesen, ugyanakkor olyan tárgyat ismerő alapossággal beszélni képről, szoborról, épületről, mint ő. Kiállítás megnyitói élményszámba menőek voltak. (…) És mindezt valami elementáris könnyedséggel teszi, de azon a csak rá jellemző szerb–bunyevác–magyar keveréknyelven, de mindig egészen pontosan megmagyarázva, ő mit és hogyan lát. Szemünket is rányitva közben.”

A kötet bemutatójának napján még megtekinthető a Galéria Kondor kiállítása, Seres László kiállítása a közeli B55-ben, valamint számos más program a Műgyűjtők éjszakájának keretén belül.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek