2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Koncertmester szólista szerepkörben

A Miskolci Szimfonikus Zenekar kiemelkedő művészei időről időre lehetőséget kapnak arra, hogy a zenekar koncertjein szólistaként is bemutatkozzanak. A miskolci születésű Soós Gábor hegedűművész, a zenekar I. koncertmestere szintén több alkalommal közreműködött már szólistaként.

Ezúttal Felix Mendelssohn-Bartholdy legsikeresebb, és legtöbbet játszott versenyművét, az e-moll hegedűversenyt hallgathatjuk meg előadásában a zenekar február 20-i bérletes koncertjén. Az est programját Gyöngyösi Levente II. szimfóniájának bemutatója is színesíti, amelyet az elismert kortárs zeneszerző kifejezetten a Miskolci Szimfonikus Zenekar számára komponált. Gyöngyösi Levente A gólyakalifa című opera kapcsán is ismerős lehet a közönségnek, de számos egyéb kedvelt mű kapcsolódik még a nevéhez. A rendkívül változatos hangszerelésű művek sorát Mozart ünnepélyes hangulatú Linzi szimfóniájával zárja a koncert. Jegyek a koncertre 1600 Ft-os áron kaphatók a Művészetek Háza jegypénztárában.

NÉPSZERŰ ZENEI ESTÉK

2012. február 20. hétfő 19 óra

Művészetek Háza

Gyöngyösi Levente : II. szimfónia

Felix Mendelssohn-Bartholdy: e-moll hegedűverseny

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr „Linzi” szimfónia (K. 425)

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Hegedű: Soós Gábor

Vezényel: Kovács László

Gyöngyösi Levente

Gyöngyösi Levente 1975-ben született Kolozsvárott. 1989-ben családjával Magyarországra települt, ahol a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán tanult Orbán György növendékeként. A Magyar Állami Operaház 2000. évi millenniumi operapályázatán A gólyakalifa című, Babits Mihály nyomán Balla Zsófia szövegére készült kétfelvonásos operájával második díjat nyert – a művet 2005. május 28-án mutatta be az Operaház. Többszörös győztese hazai és nemzetközi zeneszerzőversenyeknek. Számos hazai és nemzetközi együttesnek komponál műveket, mint a Budapesti Fesztiválzenekar, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a nyíregyházi Pro Musica Leánykar vagy a Magyar Rádió Gyermekkara. 2007 decemberében jelent meg a Hungarotonnál első szerzői lemeze. 2010-től a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Számos szakmai kitüntetés birtokosa: Erkel Ferenc-díj (2005), Talentum Művészeti Díj (2008), Márciusi Ifjak-díj (2009), Bartók-Pásztory díj (2009).

Gyöngyösi Levente: II. szimfónia

A II. szimfóniát a zeneszerző 2011. első felében komponálta a Miskolci Szimfonikus Zenekar felkérésére. A mű 4 tételből áll. Az első (Allegro minaccioso) szonátaformájú, komor, néha groteszk hangulatú tétel, melyben a fenyegetően sötét unisono főtémát lírai jellegű melléktéma ellensúlyozza. A II. tétel (Largo) főszereplője madárcsicsergésszerű szólóival a fuvola. Az idillikus hangvételt az I. tétel fenyegető főtémája szakítja félbe. A III. tétel (Allegro energico) a Scherzo szerepét tölti be, végül a harcias hangulatú IV. tétel (Presto) zárja a művet.

Soós Gábor

A miskolci születésű hegedűművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1996-ban. A Miskolci Szimfonikus Zenekarnak 1993 óta tagja, 1999-től a zenekar koncertmester-helyetteseként, 2005-től pedig a zenekar első koncertmestereként ismerheti a közönség. 1995-től a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.2000-ben megalapította az Anima vonósnégyest amely azóta is a város egyetlen állandóan funkcionáló, ilyen jellegű társasága. Magyarországon kívül koncerteztek Olaszországban, Svájcban, Szlovákiában, Belgiumban, sőt Mauritiuson is. Soós Gábor mind emellet a koncertmestere és művészeti vezetője a Camerata Miskolc vonósegyüttesnek is. Kamarazenész mivolta mellett számos fellépést ad mint szólista.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…