2024. 10. 24. csütörtök

Salamon
1 EUR 402 HUF
1 GBP 483 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Kultúra » Kocsonyafesztivál az évfordulók jegyében
Kocsonyafesztivál az évfordulók jegyében

Kocsonyafesztivál az évfordulók jegyében

Kocsonyafesztivál az évfordulók jegyébenA Kocsonyafesztivál beharangozó, „felütő” sajtótájékoztatója kapcsán már megszokhattuk, hogy ezek mindig rendhagyó módon, helyszínen kerülnek megrendezésre. Nem volt ez másképp idén sem, a jubileumi, tizedik fesztivál előtt.

Február 14-én „Jégre, hopp! ÉMOP!” címmel rendezte meg az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési

Ügynökség (NORDA) egész napos Téli Családi Napját a miskolci Jégcsarnokban, amely egyben a 10. Kocsonyafesztivál felvezető rendezvénye is volt. Rózsa Edit fesztiváligazgató szerint küldetése a Kocsonyafesztiválnak, hogy a régió értékeit is bemutassa, ezért is csatlakoztak a rendezvényhez. A fesztiválturizmus évében felajánlották az összes magyarországi fesztiválnak, hogy térítésmentesen bemutatkozhassanak Miskolcon.

Szabó Roland, a NORDA koordinációs- kommunikációs vezetője azzal kezdte, hogy az ügynökség is idén tíz éves, de nem csak ez az apropója, hogy közös rendezvényt szerveztek. A regionális fejlesztéseket ugyanis nem csak hirdetésekben, újságcikkekben szeretnék bemutatni, hanem közvetlenül az embereknek olyan rendezvényeken, mint ez, vagy mint, mint a tavalyi családi napjuk, illetve a Tour de ÉMOP verseny – ezeket folytatni szeretnék. A Jégcsarnokban például vasárnap 2,5 milliárd forint értékű fejlesztéseket mutattak be a tablókon.

Az idei fesztiválon az újdonságok sorába tartozik a Laborvarázs a régi OTP épületében, melyről Mádai Ferenc, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja elmondta, a Kutatók Éjszakáján megismert programokat folytatják itt, a rendezvényük ebbe a sorozatba tartozik bele. Minden természettudományi kar bemutatkozik, a saját tudományával, de Egerből is érkeznek, az úgynevezett varázstornyot fogják bemutatni. Emellett a helyszín mellett a Hősök terén is jelen lesznek, ahol öntészeti bemutatót tartanak. A Laborvarázst pénteken 14-20, míg szombaton 7-18 óráig látogathatják majd.

Bodnár Kata a Zöld Kapcsolat Egyesület vezetője a Zöld Sátorra hívta fel a figyelmet, amely már évek óta, nagy sikerrel van jelen a fesztiválon. Újdonság viszont a P+R, Parkolj le és utazz tovább kezdeményezés. Ennek lényege, hogy a fesztivállátogatóknak lehetőséget biztosítanak a város határán található nagyáruházaknál a parkolásra, és innen a közösségi közlekedést használva utazhatnak tovább, ezzel tehermentesítve a belvárost a légszennyezéstől, és javítva a fesztivállátogatók közérzetét.

Ehhez kapcsolódva Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing csoportvezetője elmondta, a Tesco áruházat a 12-es, a CORA-t a 44-es, míg az AUCHAN-t a 7-es busz fogja érinteni ebben az akcióban, mindegyik kocsonyajárat felirattal.

Juhász Rita, a Művészetek Háza vezetője a programok kapcsán megemlítette, hogy már csütörtökön volt egy kocsonyakoncertjük, vasárnap pedig különleges próbára várta az érdeklődőket a Miskolci Szimfonikus Zenekar. 18-án a Reményi Ede Kamarazenekar Weszeli Ernővel és a Miskolci Dixieland Band-el kiegészülve hívja időutazásra az érdeklődőket, pénteken folytatódik a Csevegés című sorozatuk Fodor Jánossal, vasárnap pedig a gyerekeknek és családoknak kedveznek a Békakirály Cirkusza című előadással. A fesztivál ideje alatt a kortárs galériában békás játszóház, a ház előtt pedig a különleges katalán egyensúlyozó szobrok mutatkoznak be. A Miskolci Nemzeti Színházban idén is lesz tánchétvége 24 órás improvizációval, és vendégként fellép a Győri Balett. A Csodamalom Bábszínházban gyerekprogramok lesznek, és két óriásbábbal is találkozhatnak az ide látogatók, amelyek a nyitófelvonuláson debütálnak.

Rózsa Edit felhívta a figyelmet a Békaklubra is, melynek helyszíne a tavalyi Karton Szalon, mely idén a Fesztivál Szalon nevet viseli majd a Széchenyi-n. Itt nem csak bemutatják majd a békafajtákat, de számtalan ezzel az állatfajjal kapcsolatos legendát és hiedelmet is körüljárnak. Ugyancsak a fesztiválprogram különlegessége lesz az Öleljük át Miskolc szívét! című kezdeményezés, melyhez 19-én 16 órától várnak legalább ötezer embert, ennyien kellenek ugyanis ahhoz, hogy élőláncot alkotva átöleljék Miskolc szívét.

A nyitófelvonulás 19-én 15 órától lesz, melyen a 800 éves Miskolcot köszöntik a felvonuló jelmezes „történelmi személyiségek”, akik a honfoglalástól egészen a XIX-ik századik elevenítik meg a város történetének legkiemelkedőbb korszakait.

-kocsonyafesztival.hu-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Mindenhol szükség van tanárokra!
Kétség nem fér ahhoz, hogy az oktatás és vele együtt a tanárok helyzete és megítélése volt már jobb is az elmúlt évtizedekben, viszont ez nem jelenti …

További cikkek

NAV: „Fekete bolt”
Közel kétszáz kiló fogyasztási dohányt, több mint száz karton cigarettát, hamis ruhákat és mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevet…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp