2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kitüntetések a Miskolci Egyetemen

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vette át a Miskolci Egyetem rektora

A legmagasabb állami kitüntetések parlamenti átadásán a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vette át prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora augusztus 19-én este Schmitt Pál államfőtől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér László házelnöktől.



Dr. Patkó Gyula 1964-ben kezdte meg felsőfokú tanulmányait Miskolcon – az egyetemen, melynek ma rektora. Az akkori Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán 1969-ben szerzett kitüntetéses gépészmérnöki oklevelet a Szerszámgépészeti Szak Alkalmazott Mechanikai ágazatán. Egyetemi oktatói és kutatói munkáját 1969 júliusában az egyetem Mechanikai Tanszékén gyakornokként kezdte meg. 1970 januárjától a Magyar Tudományos Akadémiának a Nehézipari Műszaki Egyetem Mechanikai Tanszékéhez tartozó Akadémiai Kutató Csoportjába került, ahol dinamikai kérdésekkel, gépek lengésvizsgálatával foglalkozott, és számítógépi programokat fejlesztett. Közben részt vett a tanszék oktató munkájában is.

Vezetői tapasztalatokat a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karának dékánhelyetteseként, majd az egyetem rektorhelyetteseként, illetve a Szerszámgépek Tanszéke tanszékvezetőjeként szerzett.
Kandidátusi értekezését 1985-ben védte meg „Közelítő módszer nemlineáris rezgések vizsgálatára” címmel. 1999-ben habilitált, és egyetemi tanári kinevezést kapott.

Aktív szerepet vállal a tudományos közéletben, számos bizottságnak tagja, vezetője. Oktatói és kutatásszervezési munkája elismeréseként több kitüntetés birtokosa. Miskolc város díszpolgára, a Harkovi Műszaki Egyetem, a Nagybányai Egyetem és az Ungvári Állami Egyetem tiszteletbeli doktora, hallgatóitól négyszer is megkapta a „tiszteletbeli évfolyamtárs” kitüntető címet.

A Miskolci Egyetem rektori tisztségét 2006. július 1-jétől tölti be. Rektorsága idején elődei munkájának továbbvivőjeként a folyamatosságra és a megújulásra helyezi a hangsúlyt: az oktatás terén segítette a bolognai rendszerre való átállást, a kutatásszervezésben a kutatóegyetemi státuszunk erősítését, az infrastruktúra terén pedig az intézmény jelenleg is zajló, több mint 10 milliárdos felújítását. Rektorként az egyetem universitas jellegének erősítése, a gyakorlatorientált oktatás támogatása, a fiatal diplomások Észak-magyarországi régióban tartása, az intézmény kutatás-fejlesztési tevékenységének bővítése, korszerű kutatási és oktatási környezet kialakítása, illetve az egyetem régióbeli és nemzetközi kapcsolatainak építése a célja
A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át a Miskolci Egyetem dékánja

A legrangosabb állami kitüntetések egyikét vehette át prof. Dr. Illés Béla, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja augusztus 18-án.

Az államalapítás ünnepe alkalmából központi ünnepség keretében Budapesten adták át hazánk legrangosabb állami kitüntetéseit. A kitüntetéseket a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló tevékenység elismeréséért adományozzák.

Prof. Dr. Illés Béla, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja, az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék vezetője a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át.
Schmitt Pál köztársasági elnök a szállítóberendezések tervezési módszerei, a karbantartás, a minőségbiztosítás logisztikája és a logisztikai hálózatok terén végzett több évtizedes tudományos kutatói munkássága, oktatói és szakmai- közéleti tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést, melyet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől vehetett át a professzor.
Illés Béla professzor prof. Dr. Cselényi József iskolateremtő tevékenységét nemcsak folytatja, hanem azt megújítva nemzetközileg is elismert tudományos logisztikai iskolát vezet az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék keretei között.

Érdemei elismeréseként az Ukrán Tudományos Akadémia az idén június elején tagjainak sorába választotta

Az egyetem az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszékékkel közösen tavaly indította útjára a Közép-európai Logisztikai Konferencia rendezvénysorozatát. A szakmai fórum hat ország felsőoktatási intézményei és vállalatai számára teremt találkozási lehetőséget évente egy alkalommal, a hat ország valamelyikének szervezésében. Az első ilyet Miskolcon rendezték. A határokon kívülre vezető aktív szakmai kapcsolatokból a hallgatók is profitálnak.
Illés Béla tagja a Logisztikát Németül Oktató Professzorok szövetségének. Részt vesz abban a német-kubai-magyar együttműködésben, mely a logisztikai menedzsment szakterületén magyar, német és spanyol nyelvű tananyagfejlesztésre köttetett.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek