2024. 08. 23. péntek

Bence
1 EUR 394 HUF
1 GBP 464 HUF

Katonák kontra nindzsák: a harci jelenetek

Április 4-én kerül mozikba sokak gyerekkorának egyik kedvenc karaktere, a G.I. Joe filmváltozatának második része. A rendkívül realisztikusnak, és ebben a formában különösen látványosnak ígérkező alkotás főszerepében Bruce Willist, Channing Tatumot és Dwayne Johnsont láthatjuk, ám nem kevésbé fontos a háttércsapat, a kaszkadőrök és a koreográfusok munkája sem. Az alábbiakban az ő feladataikba nyerhetünk betekintést.

Megszoktuk, hogy a nyári szupermozikban olyan akciójeleneteket látunk, amelyek a nézők nagy örömére újraírják a fizika szabályait, és ez alól a G.I. Joe: Megtorlás sem kivétel. Jon M. Chu rendező mindjárt két koreográfussal dolgozott: Steve Ritzi a kaszkadőrjelenetekért, Thomas Dupont pedig az összecsapásokért felelt. Ritzinek az a kihívás tetszett leginkább, hogy a katonák, illetve a nindzsák roppant eltérő stílusban harcolnak. „A G.I. Joe-csapat tagjai a maguk egyenes módján rontanak az ellenségre, a nindzsák viszont lopakodnak, és a mozgásuknak megvan a maga különös esztétikája, például kecsesen lendülnek meg repülnek a magas szirtfalak között – magyarázza a koreográfus. – A kettő kombinációja nagyon érdekes összhatást eredményez.”

A film első felében a közönség két nagyszabású akciójelenet révén ismeri meg a G.I. Joe-csapat különleges képességeit. Miután semlegesítették Pakisztán nukleáris arzenálját, az osztag kitör az ellenség gyűrűjéből. A jelenetsor az akciófilm-rajongók legvadabb álmait is valóra váltja, mert a hősök eszeveszett lövöldözés közepette ereszkednek le a szédítő magasságból, az akadályokat parkourral küzdik le, és a kézitusától sem riadnak vissza. A jelenetsorban a csapat minden tagjának alkalma nyílik különleges képességei kamatoztatására, és bebizonyítják, hogy együtt végképp legyőzhetetlenek.

A szekvenciát a világ egyik legnagyobb épületében, a NASA Kennedy Űrközpont Függőleges Összeszerelő Épületében vették fel, ahol egyébként az űrrakétákat és -siklókat rakják össze. A stáb kihasználta, hogy hetvenméteres – 22 emeletnyi – belmagassággal dolgozhat, és játékfilmben először mutathatja meg az űrhajók gyorsító rakétáit.

„Roadblock és két másik Joe a 65 méter magas gyorsító rakéta oldalán zúdul le kötélen, hogy felvegye a küzdelmet – meséli Ritzi. – A G.I. Joe-k szó szerint az égből potyognak, golyózáport zúdítva a felkelőkre. Mindenki lő, harcol, ahogy tud, és valamennyi hősnek megvan a maga nagy pillanata a küzdelemben, mert az összes karakternek részletesen kidolgoztuk a koreográfiáját.”
Miközben a csapat azt ünnepli, hogy veszteség nélkül hajtottak végre egy igen bonyolult feladatot, meglepetésszerűen lerohanja őket egy ismeretlen ellenség, elpusztítva a G.I. Joe-k nagy részét. A kaszkadőrmutatványokért és a speciális effektusokért felelős részlegek nagyszabású jelenetet alkottak, megmutatva, hogyan fest, amikor ostrom alá vonnak egy katonai tábort. A robbanások 10 méter magasra repítik a Humwee-kat, rakéták csapódnak be mindenhol, lángra kapnak a járművek, a szereplők pedig – a G.I. Joe-k, haditengerészeti kommandósok, vagy 30 kaszkadőr és még 40 statiszta – meghatározott koreográfia szerint mozognak.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek