2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kállai Ferencet mutatja be az MTI legújabb fotóalbuma
Kállai Ferencet mutatja be az MTI legújabb fotóalbuma

Kállai Ferencet mutatja be az MTI legújabb fotóalbuma

Kállai Ferencet mutatja be az MTI legújabb fotóalbumaCsaknem kilencven fénykép segítségével kíséri végig Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész hosszú pályafutását a Magyar Távirati Iroda (MTI) Film, Színház, Muzsika című fotóalbum-sorozatának, Budapesten bemutatott harmadik kötete. A kiadvány előszavát jegyző Szakonyi Károly Kossuth-díjas író a bemutatón felidézte, hogy a pályafutását akkoriban kezdő „fiús arcú fiatalemberrel”, Kállai Ferenccel 1947-ben találkozott először, amint a színész éppen a Belvárosi Színházba igyekezett.

Elmondása szerint néhány esztendővel később számos alkalma nyílt, hogy immár a Nemzeti Színházban vagy forgatásokon Kállaival dolgozhasson. „Felfedeztem benne azt a szerénységet és mégis nagy erőt, amellyel a szerepeit megalkotta” – szólt barátjáról, aki az influenzajárvány miatt nem tudott személyesen részt venni a fotóalbum bemutatóján.

A 128 oldalas kötet végén a 2000-ben a nemzet színészei közé választott Kállai Ferenc életrajza, valamint filmbeli és színházi szerepeinek listája olvasható.

Kállainak a mozivásznon megmutatott „ezernyi arca” közül Szakonyi Károly az 1961-es Katonazene című filmben megformált alakítását emelte ki: „valami olyan erővel játszotta ezt a szerepet” – egy snájdig, de minden morális gátlástól mentes katonatisztet -, „hogy beleborzongott az ember”.

Az író felidézte Bacsó Péter legendás filmjét, A tanút is, melynek főhőse, Pelikán gátőr nevét hallva ma is mindenki előtt megjelenik Kállai Ferenc arca.

Mint Vince Mátyás, az MTI elnöke, a kötet főszerkesztője elmondta, a távirati iroda tervei szerint 2010-ben újabb két kötettel folytatódik a Film, Színház, Muzsika című fotóalbum-sorozat. Az MTI a több mint 13 millió felvételt tartalmazó fotóarchívuma digitalizálására kapott állami támogatás egy kisebb részét a zsebkönyv formátumú kötet megjelentetésére fordította, de a kiadáshoz kellett az üzleti szféra segítsége is – emlékeztetett Vince Mátyás, megköszönve a Colas Hungária Zrt. támogatását.

A Magyar Filmtörténeti Alapítvány három felvételén és két, ismeretlen szerzőtől származó fényképen kívül csak MTI-fotókat tartalmazó album képanyagának nagyobbik fele Keleti Éva fotóművész munkája. „Keleti Éva hatalmas szeretettel készítette fotóit, míg Szakonyi Károly szerint Kállai olyan művész volt, aki elképzelhetetlennek tartotta, hogy valamilyen szinten ne szeresse azt az alakot, amelyet megformált. Ez a szeretet köti össze Kállai Ferencet, a színészt és Keleti Évát, a fotóművészt” – jegyezte meg Vince Mátyás.

A nemzeti hírügynökség 2007-ben indította útjára Film, Színház, Muzsika című fotóalbum-sorozatát, melynek első kötete Darvas Iván, ez év szeptemberében megjelent második része pedig Törőcsik Mari pályafutása előtt tisztelgett.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek