2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,6 százalékkal csökken a GDP
Idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,6 százalékkal csökken a GDP

Idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,6 százalékkal csökken a GDP

Idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,6 százalékkal csökken a GDPAz idei 6,7 százalékról jövőre 0,6 százalékra lassul jövőre a GDP-visszaesés üteme, az infláció idén 4,2 százalék, 2010-ben 3,9 százalék lesz – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a hétfői tájékoztatón. Jövőre a maginfláció 3 százalékra csökken – közölte az elnök. Simor András azt is elmondta, hogy az idei költségvetési hiány minimálisan meghaladhatja a kormány által tervezett szintet. A jövő évben, ha a tartalékokat felhasználják, akkor is a tervezett felett lehet a deficit.

Az MNB korábban 3,6 százalékos maginflációt jelzett 2010-re. Az augusztusban kiadott, legutóbbi inflációs jelentéshez képest az MNB 4,5 százalékról csökkentette az idei és 4,1 százalékról a jövő évi inflációs előrejelzését.

Az idei GDP előrejelzés megegyezik a korábbi jelentésben közölt adattal, de a jövő évi 0,6 százalékos visszaesést 0,9 százalékról mérsékelte az MNB. 2011-re a jegybank változatlanul 3,4 százalékos növekedést vár, de inflációs előrejelzését a korábbi 2,1-ről 1,9 százalékra mérsékelte.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Ezek most a legnépszerűbb motorok
Japán márkák a top 3-ban A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt, és látszólag ebben a kategóriában kevésbé áré…