2024. 10. 23. szerda

Gyöngyi
1 EUR 400 HUF
1 GBP 480 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Kultúra » Június a fesztiválok hónapja a Diósgyőri Várban

Június a fesztiválok hónapja a Diósgyőri Várban

Csík, Kaláka, Palya Bea, Muzsikás, Ghymes, Balkan Fanatik és a fiatalok nagy kedvence, a Quimby. Mindez Miskolcon, a Diósgyőri Várban.
A Barsi Csaba és az Agyagbanda, valamint Szinvavölgyi Néptáncműhely népviseletbe öltözött táncos lányai fogadták a miskolci fesztivál beharangozó sajtótájékoztatójára érkezőket a Diósgyőri Vár, Déryné-ház Kávézójában.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere elmondta:

Június a fesztiválok hónapja lesz. A nyár első hónapjában szinte folyamatos kulturális eseményekkel várjuk a miskolciakat és az idelátogatókat.

A Borsodi fonó a város egyik legrangosabb, legrégibb, sajnos eddig kevéssé ismert fesztiválja. Épp ezért most Miskolc városa egy megújult, programkínálatában kibővülő folkfesztivállal jelentkezik június 1 és 3-a között. A polgármester elmondta azt is, hogy jó házigazdaként meghívtuk a Kaláka együttest is. Gryllus Dániel a Kaláka együttes nevében nagy örömmel vette a meghívást.

Sok téves, vagy nem egészen pontos információ kering a Diósgyőri vár közelgő felújítása kapcsán is. Dr. Kriza Ákos elmondta: Minden ellenkező híreszteléssel szemben fontos hangsúlyozni, hogy a vár két éves időszakra tervezett rekonstrukciós munkálatai alatt is fogadja a látogatókat. Sőt, az építkezés folyamatába is bepillanthatnak az érdeklődők. A vár tehát nem zár be a felújítás idejére sem. A várban a munkálatok május végén indulhatnak. A Borsodi Fonót a Várban rendezzük ugyan, de a várárokban, hiszen május-júniusban már kezdődnek a munkálatok.

A rekonstrukció eredményeképpen a korabeli Közép-Európa legnagyobb alapterületű, impozáns lovagterme a régi fényében pompázhat, de előadások és konferenciák helyszíne is lehet.

A megújult, immár  a 16-ik Borsodi Fonó időpontja: június 1-3.

A Borsodi Fonó színpadán szerepelt először Miskolcon a Román Sándor vezette Experidance Tánszínház is. A fesztiválon az elmúlt években számtalan külföldi csoport élvezhette Miskolc vendégszeretetét, köztük a Boban Markovic Orchestar, és az Os Chimangos együttes (Brazília).

Az idén három napos fesztivál programjai között szerepel a népzenei-világzenei kategóriában európai zenekarként első ízben WOMEX díjat elnyerő Muzsikás együttes, a várbéli Borsodi Fonón még soha nem játszott Kaláka együttes, valamint a Kossuth-díjas Szarka testvérpár vezette Ghymes együttes koncertje. A Csík zenekar vendégeként a tervek szerint fellép Lovasi András és Ferenczi György (Rackajam) is, játszik még többek között a Kerekes Band, Palya Bea, a Maszkura és a Tücsökraj. A fiatalok és a nyári fesztiválok nagy kedvence, a Quimby együttes is fellép a Borsodi Fonón, így ezúttal nem csak a Csík zenekar interpretálásában, hanem eredeti hangszereléssel is hallhatjuk a „Most múlik pontosan” című, rendkívüli népszerűségre szert tett dalt.

A Skanzen színpad elsősorban az autentikus népzenei produkcióknak és a magyar- illetve moldvai csángó táncházak zenekarainak kínál hangulatos helyszínt a fellépésekhez. Elsősorban itt hallhatók a hangulatfelelős „házizenekarok” produkciói is: játszik Barsi Csaba és az Agyagbanda, a Számadó zenekar és a Tényleg zenekar.

A Szinvavölgyi Néptáncműhely közel két órás, fergetegesnek ígérkező gálaestje hagyományosan szombaton este 6 órakor kezdődik. Vendégünk lesz az Ördögtérgye Néptáncegyüttes Kolozsvárról (az ördögtérgye hagyományos erdélyi tojásírási motívum, a felkelő nap és a megújulás szimbóluma).

Szabó Attila (hegedű) a Csík zenekar motorja elmondta, hogy visszatérő vendégei a fonónak és most is nagy örömmel jönnek, hiszen a miskolci közönség fantasztikus. Mint ahogyan eddig azt megszokhatták a miskolciak, most is meglepetésekkel is szolgálnak majd!

A júniusi programkavalkád a nyár első hónapjában szinte folyamatos kulturális eseményekkel várja a látogatókat.

A Borsodi Fonó után, június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napja a népkerti Országzászlónál. A város vendége: Gömörország” azaz a régi Gömör vármegye területe. A polgármesteri hivatal rendezvényén felvidéki gasztronómiai kínálattal, népművészeti és hagyományőrző programokkal várják a családokat.

Gyermek Borsodi Fonó a Diósgyőri Várban június 4-8. Kézműves bemutatókkal, tánctanítással és rendhagyó történelemórákkal szórakoztatják azokat a csoportokat, akik az osztálykirándulás helyszínéül Miskolcot, Lillafüredet és a várat választották.

A „Bartók+Puccini 2012” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál június 8-án, hagyományosan látványos felvonulással, gazdag utcai programkínálattal veszi kezdetét. A Miskolci Nemzeti Színházban zajló előadások, a népszerű Bartók és Puccini művek a másfél héten át tartó fesztiválon minden bizonnyal elkápráztatják majd az operarajongókat. Bartók + Puccini Nemzetközi Operafesztivál (Június 8-17. )

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Mindenhol szükség van tanárokra!
Kétség nem fér ahhoz, hogy az oktatás és vele együtt a tanárok helyzete és megítélése volt már jobb is az elmúlt évtizedekben, viszont ez nem jelenti …

További cikkek

Ilyen egy jó szakmunkás
A szakmunkás egy adott szakma képviselője, aki képesítéssel és képzettséggel rendelkezik az adott területen. Gyakran fizikai munkát végez, amely során…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp