2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Jól halad a „Végponti kapcsolatok fejlesztése a közoktatásban” projekt

Jól halad a „Végponti kapcsolatok fejlesztése a közoktatásban” projekt

Több mint 2000 iskola internet kapcsolatát kiszolgáló routerek a legmodernebbekre cserélődtek az elmúlt négy hónapban.  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkárságának (NFM) felügyeletével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságával (EMMI) együttműködve  a hazai oktatás és kutatás információs infrastruktúráját fejlesztő és működtető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) nagyszabású fejlesztési Sulinet+ projektjének keretében a Sulinet infrastruktúra korszerűsödik.

A 2014. március 5-én megtartott projektmérföldkő eseményen beszámoltak arról, hogy az NIIF Intézet jól halad a TIOP-1.1.3-12/1-2013 pályázat keretében vállalt teljesítésekkel.

A régi, elavult eszközeinek lecserélésével és valamennyi érintett hazai általános és középiskola hálózati sávszélesség-növelésével az elkövetkező két év alatt, a  NIIFI HBONE+ felsőoktatási kutatási hálózatára épülő Sulinet infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat fog nyújtani a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai számára.
Az iskolák adathálózati, vagy hétköznapi nevén Internet-csatlakoztatása korábban hosszú évek óta nem fejlődött. Az iskolák túlnyomó része 9 – 10 éves, elavult, gyártói-szállítói garanciával már nem rendelkező hálózati eszközökkel, szinte használhatatlanul alacsony sávszélességen keresztül csatlakozott a világhálózathoz. Ez a két probléma akadályozta a hatékony mindennapi munkavégzést valamint a belső és külső informatikai erőforrások  kihasználását.
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet a közoktatás intézmények információs infrastruktúrájának fejlesztésére kidolgozott középtávú fejlesztésének  megfelelően, első lépésként sikeresen beszerzett a TIOP-1.1.3-12/1-2013 pályázat keretében 3600, korszerű Cisco 892FSP típusú, GigabitEthernet portokkal rendelkező eszközt. Az új eszközök telepítése Pest megyén kívül 2013. november eleje óta már nagy ütemben zajlik. Eddig több mint 2000 iskolában történt meg ezen hálózati eszközök cseréje. Hamarosan indul a KMOP 4.6.1_E pályázat keretében Pest megyében és Budapesten belül is az új hálózati eszközök nagyüzemi telepítése (napi 30 – 50  iskolai végpont).  Ezen két pályázat keretében az NIIF Intézet részéről mindösszesen 4500 végponton – a teljes Sulinet hálózaton – fog korszerűsödni az Internet-csatlakoztatását biztosító hálózati eszköz az év végéig, amelyek a gyártói garancia révén biztosítják ezeknek az eszközöknek a folyamatos működőképességét, illetve megalapozzák a várható sávszélesség bővítések megvalósításának lehetőségét is.
A telepítés jól halad, köszönhetően az iskolák fogadókészségének, az alvállalkozó és az NIIF Intézet felkészültségének. Ha a telepítés során mégis felmerül valamilyen probléma, akkor azt a Sulinet ügyfélszolgálata hatékonyan kezeli.
A két pályázattal párhuzamosan az NIIF Intézet elkezdte felmérni a sávszélességnövelési lehetőségeket. A sávszélesség-emelésben érintett Sulinet kapcsolatok mennyiségét és a folyamat ütemezését mutatják az alábbi számok:

Megújítandó Sulinet kapcsolat: 4500
Megújítva 2013-ban (többnyire min. 8Mbps): 1052
2014 első felében megújul (min. 50/20 Mbps): 962
2014 második felétől (50/100 ill.100/40 Mbps): 2841

Az iskolák nagyon várják már mind az új eszközöket, mind a sávszélesség emelést.
Az új Sulinet+  projektet az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatja (TIOP 1.1.3 és KMOP 4.6.1_E projektek). A  fejlesztési projektet az NIIF Intézet hajtja végre. A projekt célja a hazai közoktatás központi informatikai infrastruktúrájának nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztése, melynek keretében az iskolák az új, korszerű, nagysebességű Internet-kapcsolódást biztosító eszközöket legkésőbb 2014 végéig megkapják.

Az NIIF Intézetről
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program a magyarországi kutatói hálózat fejlesztésének és működtetésének programja. A Program a teljes magyarországi kutatási, oktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít integrált országos számítógép-hálózati infrastruktúrát, valamint erre épülő kommunikációs, információs és kooperációs szolgáltatásokat, élvonalbeli alkalmazási környezetet, és tartalom-generálási ill. tartalom-elérési hátteret. A Program központi költségvetési támogatásra támaszkodik. A fejlesztési és működtetési feladatokat az NIIF Intézet (NIIFI), mint központi költségvetési szerv fogja össze a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkársága felügyelete alatt, a Program Tanács irányítása és a Műszaki Tanács szakmai közreműködése mellett. A Program szorosan együttműködik a felhasználói közösséget tömörítő Hungarnet Egyesülettel. Az NIIF Program – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – egyúttal élvonalbeli szerepet tölt be a legújabb hálózati technológiák magyarországi fejlesztésében és alkalmazásában is. Ily módon meghatározó szerepet játszik az informatika országos fejlődésében. Korszerű, versenyképes infrastruktúrát és szolgáltatásokat biztosít a felsőoktatás és a kutatás számára, de egyúttal követendő példával is szolgál az országszerte folyó informatikai fejlesztésekhez.
Az NIIF Program története a 80-as évek közepéig nyúlik vissza. A Program 28 év eredményeire és tapasztalataira támaszkodik. A mára kialakult szervezeti keretek e hosszú folyamat eredményének tekinthetők. Több mint 20 évre tekintenek vissza a nemzetközi kapcsolatok is. Ezek hátterét a fejlett európai országok színvonalának megfelelő magyarországi kutatási-oktatási infrastruktúra, szolgáltatások és alkalmazások képezik.
A Program a mindenkori legkorszerűbb műszaki-technikai és alkalmazási hátteret igyekszik biztosítani a több mint 2.000.000  főnyi hazai felhasználói közösség (kutatás, oktatás, közgyűjtemények) számára.
A számítógép-hálózatokra épülő hatékony kommunikáció és kooperáció – ezen belül elsősorban a hazai és külföldi partnerekkel való kutatási és oktatási együttműködés, valamint a kutatás és oktatás kapcsán releváns hazai és nemzetközi információkhoz való hozzáférés – lehetősége közel 5500 intézmény számára áll rendelkezésre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …