2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Ismét megostromolják Sárospatak várát

Jeles esemény színhelye lesz ezen a hétvégén Sárospatak híres vára, amelyet korhű ruhába öltözött „katonák” ágyúval, kézifegyverekkel, létrákkal újfent megostromolnak, ezzel is emlékezve arra, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején, 1703-ban a fejedelem kurucai visszafoglaltak a császáriaktól.

Az elmúlt évben útjára indított rendezvénysorozatot folytatva július 23-24-én a Bethlen Gábor Hagyományőrség hajdúi, a kassai Bethlen Gárda, a tatai Pálffy Kompánia és a Héttorony Hangászok Zenekar közreműködésével Bethlentől Rákócziig címmel kétnapos programra, várostromra várja az érdeklődőket Sárospatakon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A hagyományőrző egyesületek tagjai Kassáról Sárospatakra július 22-én érkeznek meg, korabeli viseleteket és fegyvereket idéző ruházatban és felszerelésben gyalogszerrel teszik meg a mintegy 80 kilométer hosszúságú utat.
A várkertben tábort vernek, a Bodrogon pedig egy korabeli dereglyét avatnak fel.
Szombaton lövész- és ágyúbemutató színesíti a programot, aznap délután pedig megkezdődik a nevezetes ostromjelenet a Vörös-tornyot körülölelő Olaszbástyánál. Heves tűzharcra, rohamra, kézitusára, várfalhoz támasztott létrákon igyekvő katonákra számíthatnak az idelátogatók.
Ez a nap az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapja is. Az ostromhétvége vasárnap folytatódik.
A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozó várat Perényi Péter építtette 1534-37 között, fénykorát a Rákóczi-család idejében, az 1600-as években élte. Ma a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma állandó kiállításának ad helyet.
A vár falai között megfordult Bocskai István, Bethlen Gábor, Comenius. A magyar történelem nevezetes eseményei kötődnek a helyhez: Rákóczi Zsigmond és Pfalzi Henrietta esküvője, a hegyaljai kurucfelkelés, a Rákóczi-szabadságharc 1708-as jobbágyfelszabadító országgyűlése./MTI/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…