2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Interaktív Ásványfesztivál

Interaktív Ásványfesztivál

Interaktív Ásványfesztivál Számos újdonsággal és a közönség által kedvelt, visszatérő programokkal várja március 6-7-én látogatóit a 28. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál a Miskolci Egyetem előcsarnokában és díszaulájában. A börze érdekességei mellett egy újabb, eddig nem ismert természetes zeolit ásvány felfedezése is aktuálissá teszi az ásványok különleges világát a Miskolci Egyetemen.

Mint ahogyan eddig is, a fesztivál és a szervezők célja a földtudomány bemutatása és megismertetése – nem mindennapi módon. Ezt szolgálják a csiszolt és csiszolatlan ásványokat, féldrágaköveket, különböző különleges kőzeteket bemutató kiállítók is, akik nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de vásárolni is lehet náluk. A kiállítás és a börze mellett pedig tombola, vetítettképes előadás és újdonságokkal teli program is várja az ide látogatókat. A fesztivált Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora nyitja meg szombaton 12 órakor.

Ásványok és az ember – Ásványok mindennapjainkban, ez lesz az idei tematikus kiállítás témája, – mondta a sajtótájékoztatón dr. Mádai Ferenc főszervező, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékán-helyettese. Ennek kapcsán olyan kiállításokat láthatunk, amelyekből kiderül, az ásványok hogyan vannak jelen mindennapi tárgyainkban. Például a számítógépünkben, melyben számos ritka kémiai elem és kristályos anyag található meg. Ezek szerepét mutatja be a kiállítás, valamint azt, hogy ezek az elemek milyen nyersanyagból nyerhetők ki.

Ebben az évben a TÁMOP 4.2.3. projekt támogatásával a földtudományi játszóház adja a fesztivál többletét, ahol a Műszaki Földtudományi Kar tanszékei igyekeznek interaktív módon bemutatni, hogy milyen kutatói munkák folynak az adott tanszéken, és annak a földtudománnyal kapcsolatos területnek minden érdekességére felhívni a figyelmet. Megtudhatjuk például azt is, hogy egy teljesen átlagos mobiltelefonnal hogyan lehet szeizmikus méréseket végezni, vagy azt, hogy mi az ásványelőkészítés feladata. A fiatal generáció számára pedig szeretnék az ásványokat, kőzeteket játszóeszközként bemutatni – a kézműves játszóházban dísztárgyakat, szobrokat tudnak majd készíteni puha kőzetekből, természetes ásványokból készült festékkel pedig festhetnek is az érdeklődők, vagy kipróbálhatják ügyességüket az aranymosás terén.

 

Ásványfelfedezés a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem Ásványtani-Földtani Intézetének megújult laborjai, műszerezettsége, szakemberei és külső kapcsolatai révén egyre nagyobb a tudomány szempontjából is újdonságot hozó kristályos anyagok száma. Ezek közé tartozik a kabazit-Mg is. Rövid időn belül ez a második olyan, a tudomány számára új ásvány, aminek – jelenleg publikáció alatt álló – leírása a Miskolci Egyetemhez köthető. Ez egy zeo­litásvány, amely a Balaton-felvidéki Bazsiban található bazaltbányából származik. Kónya Péter, a Mikovinyi Sámuel Földtudományi Doktori Iskola végzős hallgatója kutatásai során talált rá.

Újdonságát az adja, hogy az eddig ismert kabazitfajtákban a kalcium, nátrium, stroncium és kálium dominált, ennél pedig a magnézium. A szükséges vizsgálatokat a tanszék munkatársai a Modenai Egyetem kutatóival közösen végezték el, akikkel már évek óta szoros munkakapcsolatban vannak.

A kabazit-Mg nem az első, és nem is az utolsó olyan ásvány, aminek felfedezése a Miskolci Egyetemhez köthető, az utolsó ilyen 2007-ből dr. Szakáll Sándor, az Ásványtani–Földtani Intézet intézeti tanszékvezetője és Sajó István nevéhez fűződik. Ez a kochsándorit, ami egy karbonátásvány.

 

30 éves az Ásványtár

Dr. Szakáll Sándor nevéhez fűződik a miskolci Herman Ottó Múzeum Ásványtárának 1980-as alapítása is. Az alapítás 30. évfordulóján több mint tizennyolcezer tételt, vagyis több mint negyvenötezer példányt számláló Ásványtárban a Magyarországon leírt öt új ásványból három etalonpéldánya található.

Különlegességét az is növeli, hogy a világ körülbelül négyezer-ötszáz ásványfajából ötszáz található meg Magyarországon, és ebből legalább kétszáz csak itt látható.

Az Ásványfesztiválhoz kapcsolódóan és az Ásványtár 30. születésnapja apropóján, március 5-én a HOM Görgey úti főépületében tudományos előadóülést is rendeznek. Mint azt Fehér Béla muzeológustól megtudtuk, ez a gyűjtemény a Kárpát-medence legreprezentatívabb gyűjteménye, amely a Múzeum jelenlegi épülete előtt pályázati pénzből jövőre épülő Pannon – tenger Múzeumban be is mutatnak majd.

 

 

A 28. MISKOLCI NEMZETKÖZI ÁSVÁNYFESZTIVÁL PROGRAMJA:

Március 6., szombat

  • 9.00-10.00 Szakmai bemutató
  • 10.00-19.00 Kiállítás és börze, földtudományi játszóház
  • 11.00 Tombola
  • 12.00 Megnyitó
  • 15.00 Tombola
  • 16.00-17.00 Vetítettképes előadás

Március 7., vasárnap

  • 9.00-16.00 Kiállítás és börze, földtudományi játszóház
  • 10.00-14.00 Ásvány- és drágakő-meghatározás
  • 11.00 Tombola
  • 11.00-12.00 Vetítettképes előadás
  • 15.00 Tombola
  • 16.00 Fesztiválzárás

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek