2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Országszerte 2-6 évre nőhetnek az ortopédiai várólisták

Országszerte 2-6 évre nőhetnek az ortopédiai várólisták

Országszerte 2-6 évre nőhetnek az ortopédiai várólistákA pénzhiány miatt országos átlagban 29-40%-kal kevesebb műtétet végezhettek el az orvosok. A várólisták immár 2-6 év között vannak az ortopédiában, nyilatkozta az elmúlt héten Dr. Bucsi László, a Magyar Ortopéd Társaság/ MOT/ elnöke- az Országos Sajtószolgálatnak.

Mint mondta, a Magyar Ortopéd Társaság a tavalyi év végén hívta fel arra a figyelmet, hogy az Egészségügyben tapasztalható pénzhiány a hazai ortopédiai ellátás összeomlásához vezethet. Már korábban is 8 hónap és 3 év időtartam közötti általános várólisták alakultak ki az ortopédiában. A 2008. november, december és 2009 január hónapok műtéti adatait 100%-nak tekintve, a 2009 november, december, 2010 január időszakban csípőprotézis műtétből országos átlagban 29%-kal, térdprotézis műtétből országos átlagban 40%-kal végeztünk el kevesebbet.

A műtéti számok csökkenése természetesen a várólisták növekedését vonja maga után. Egyes ortopédiai centrumokban azonban az országos átlagnál sokkal rosszabb a helyzet, így ezeken a helyeken akár 2-6 évre is megnő a szükséges várakozási idő.

Ezek a számok a betegek szempontjából nagyon riasztóak, ezért megkérdeztük Dr. Csiba Gábort, a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Kórház főigazgató főorvosát, hogy nálunk hogyan alakul a helyzet. A főorvos szerint az elmúlt két évben itt is megduplázódott a pénzhiány miatt a várakozási idő, csak itt három hónap helyett hat hónapra növekedett, mert eleve jobb helyzetben voltunk korábban. Ez persze nem annak tudható be, hogy így megszaporodott a betegek száma, hanem hogy a pénzhiány okán nem végezhetnek havonta annyi műtétet mint korábban. Mint mondta: műtét azért eddig nem maradt még el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek