2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Befejeződött a XXI. téli olimpia Vancouverben
Befejeződött a XXI. téli olimpia Vancouverben

Befejeződött a XXI. téli olimpia Vancouverben

Befejeződött a XXI. téli olimpia VancouverbenKözép-európai idő szerint hétfő hajnalban hivatalosan befejeződött a XXI. téli olimpia Vancouverben. A szervezők mindenkit meglepve egy könnyed, önironikus produkcióval vezették fel a záróünnepséget, ugyanis egy szerelőnek öltözött bohóc jelent meg a BC Place Stadiumban, és megjavította a nyitóünnepségen meghibásodott kandelábert, s a már teljes pompájában álló fáklyát ismét meggyújtották a stadion közepén. Ezek után kezdődött meg az igazi „parti”, egy kanadai zenekar élő zenéjére több mint ezer fiatal hódeszkás táncolt a „küzdőtéren” különböző formákat és üzeneteket kialakítva.

A díszvendégek bevonulását követően érkeztek a sportolók, köztük a magyarok, akiket az 1500 méteren hatodik, a váltóval pedig ötödik helyet elért Huszár Erika vezetett a nemzeti zászlót lengetve. A versenyzők parádéját követte a vasárnapi 50 km-es férfi sífutás eredményhirdetése, mely során a norvég Petter Northug, a német Axel Teichmann és a svéd Johan Olsson 60.600 néző és az olimpián szerepelt szinte összes sportoló ovációjától övezve vehették át érmeiket.

A program felénél Gregor Robertson, Vancouver polgármestere átnyújtotta az olimpia lobogóját Jacques Roggenak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, aki Anatolij Pahamovnak, Szocsi első emberének adta azt tovább. Ezt követően bemutatkozott az orosz város, a 2014-es játékok házigazdája.

John Furlong, a szervező bizottság (VANOC) elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a játékok sikeréhez, s kiemelte, hogy Kanada erősebb lett az olimpiával. A VANOC első embere megemlékezett a szánkósok edzésén elhunyt grúz Nodar Kumaritasviliről is. A záróbeszédében Rogge szintén fájdalommal beszélt a tragikus balestet szenvedett sportolóról, majd méltatta a szervezőket, dicsérte a játékokat, s végül ünnepélyesen véget vetett a vancouveri téli olimpiának. A NOB első embere után az ország egyik leghíresebb zenésze, Neil Young lépett színpadra, s a Long way you run című dalának záródallamaira kialudt az olimpiai láng.

Az olimpia hivatalosan ekkor lezárult, ám az ünnepség, a buli még nem, előbb az ország híres színészei szórakoztatták a közönséget, többek között William Shatner és Michael J. Fox, majd zeneszámok, többek között a Nickelback, Avril Lavigne és Alanis Morisette produkciói tették teljessé az estét.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek