2022. 01. 19. szerda

Sára, Márió
1 EUR 357 HUF
1 GBP 427 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ingyenes közösségépítő programok a világörökségi helyszíneken

Ingyenes közösségépítő programok a világörökségi helyszíneken

A közösségi értékekre, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelyhez pécsi helyszínként a Cella Septichora Látogatóközpont is csatlakozik több projekttel. Az ehhez kapcsolódó pályázatok már el is indultak.  

A Zsolnay Örökségkezelő célja, hogy a pécsi világörökség köré épüljön egy erősen kötődő, aktív közösség, korra való tekintet nélkül.

A rendezvénysorozat első eleme az Ókori emlék, örök emlék című felhívás, melynek lényege, hogy összegyűjtsék a helyiek emlékanyagát a pécsi ókeresztény temetőegyüttesről. Ennek keretében várnak minden, a mai világörökségi területen elhelyezkedő régészeti örökséggel kapcsolatos, 18–20. században keletkezett írásos és digitális emléket: fotók, képeslapok, filmfelvételek, hivatalos iratok, naplók, levelek, személyes feljegyzések stb. A május 7-ig beérkezett dokumentumokból online kiállítás nyílik május 15-én.

Május 15-én mecseki túrán vehetnék részt az érdeklődők, hogy felfedezzék a mára már talán elfeledett lapisi római kori őrtorony maradványait, melyet a hegység sűrű erdeje rejt magában. A mecseki séta végállommása a Sós-hegyi kilátó, ahol egy piknik keretében a kirándulók megkóstolhatják a római kor kedvelt elemózsiáit is. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A Világörökség gyerekszemmel című alkotói pályázatra 10-14 éves gyerekek jelentkezhetnek olyan alkotásokkal, amelyek bemutatják, hogyan látják a gyerekek Pécs ókeresztény sírkamrájának emlékeit. Az alkotások szabadon választott technikával készülhetnek, lehet például makett, rajz, festmény, mozaik, ókori ruha vagy ékszer tervezése, vers vagy novella írása, kisfilm forgatása stb.  
A pályaműveket digitális formában május 10-ig várják. A beérkezett alkotások május 15-én online kiállításon lesznek láthatók. A legjobban sikerült pályaművek alkotóit a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Zsolnay Negyed és a pécsi Világörökség programjaira szóló belépőjegyekkel jutalmazza.

A Közösségek Hete a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésében, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével valósul meg. Célja, hogy a csatlakozó intézmények megismertethessék tevékenységüket, bemutathassák értékeiket, művészetüket a település lakosságának és online formában a rendezvény nagyközönségének.

Részletek és jelentkezés: https://www.pecsorokseg.hu/programok

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Milyen képet tegyünk a falra?
Igazából nincsen semmilyen konkrét szabály arra vonatkozóan, hogy milyen képekkel dobjuk fel az otthonunkat, de mi összeszedtünk pár tanácsot, ötletet…

További cikkek

Oltási akció
Az omikron vírusvariáns már Magyarországon is erőteljesen terjed, várhatóan tovább emelkedik a fertőzöttek száma. Ez a vírusvariáns rendkívül fertőzők…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum