2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Indiai egyetemmel szövetkezik a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Indiai egyetemmel szövetkezik a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Hosszútávú oktatási és művészeti együttműködési megállapodást kötött Indiában a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a negyvenhatezer hallgatót számláló óriás egyetem, a MaharajaSayajirao University (MSU). A megállapodást Dr. Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora kezdeményezte és írta alá az indiai Vadodarában.

Az indiai és a magyar egyetem között létrejött példanélküli oktatási és művészeti együttműködés lehetővé teszi egy akadémiai csereprogram kialakítását a két ország hallgatói és oktatói között. A megállapodással kezdetét vette az együttműködés intézményi kereteinek megteremtése, melynek fő célja, hogy az MSU és az MKE indiai és magyar képzőművészeti hallgatói, oktatói, kutatói közösen vegyenek részt oktatási és művészeti csereprogramokban, kulturális projektekben.

Dr. Erős István rektor hangsúlyozta: “A nemzetközi kapcsolatok fejlesztése kiemelt cél a Magyar Képzőművészeti Egyetem intézményfejlesztési programjában. A nemzetközi mobilitást én személyesen is roppant fontosnak tartom, mind
az oktatás, mind a művészet területén. Különösen kedves a szívemnek az indiai egyetemmel létrejött együttműködés, hiszen sok éve járok szerte Ázsiába művésztelepekre, szakmai programokra, konferenciákra – a magyaroknak van mit tanulni tőlük, ahogy természetesen ez fordítva is igaz.”

Az MSU-val megvalósuló csereprogram segítségével a magyar és az indiai hallgatóknak, oktatóknak lehetőségük nyílik a nemzetközi tapasztalatszerzésre, új kultúrák megismerésére, művészi inspiráció gyűjtésére. Az indiai-magyar akadémiai együttműködés célja, hogy mindkét félnek segítse a művészeti képzések folyamatos tartalmi és módszertani megújulását, továbbá hogy előmozdítsa a művészeti rendezvényeken, fesztiválokon, konferenciákon, kulturális fórumokon való közös részvételt.
A rektor személyes szakmai kapcsolatai mentén megvalósult intézményi együttműködési szerződés öt évre szól, amely kölcsönös megelégedettség esetén automatikusan meghosszabbodik.
A MaharajaSayajirao University of Baroda egy giga egyetem az indiai Vadoradában, ahol angol nyelven folyik az oktatás. A MSU negyvenhatezer hallgatóval és tizennégy karral rendelkezik. A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel létrejött akadémiai együttműködés a Képzőművészeti Karra fókuszál, ahol az alapképzéstől a PhD szintig folyik a művészeti oktatás festészet, szobrászat, muzeológia, grafika, design, alkalmazott művészet és művészettörténet területeken.
Az MKE egy 24 hónapos Erasmus projekt beadását tervezi, melynek célja, hogy az indiai és a magyar egyetem még alaposabban megismerhesse egymás művészeti, módszertani, oktatási munkáját.
Az Magyar Képzőművészeti Egyetem a nemzetközi kapcsolatok kiépítésével, ápolásával a külföldi művészeti szcénában a magyar kultúra nagyköveteként is működik.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek