2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Igazi angyalokká váltak a miskolci színpadon a Baltazár Színház társulatának tagjai

Igazi angyalokká váltak a miskolci színpadon a Baltazár Színház társulatának tagjai

Molnár Ferenc külvárosi legendájának égi képeiben két társulat is feltűnik a Miskolci Nemzeti Színház színpadán.

Felváltva játszanak majd az Utca-szak hátrányos helyzetű fiataljai és a Baltazár Színház értelmi sérült színészei a Liliomban. Szabó Máté rendező szerint így az angyalok szerepében őszinte és önzetlenül szeretni tudó embereket látunk majd.
Az 1998. januárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot működtető alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Elek Dóra, a Baltazár Színház művészeti vezetője elmondta, sokan nem hinnék, ha az utcán találkoznának a csoport tagjaival, hogy valójában igazi művészek.
– Csodálatos dolog a színház, hiszen aki tehetséges, annak képes megmutatni a szépségét, mint egy nagyító. Működésünk tizennyolc éve alatt tizenhét saját előadást készítettünk, de ez az első alkalom, hogy egy másik színház munkájába bekapcsolódunk. Szabó Máté rendező keresett meg ezzel az ötlettel. Éreztem, hogy ez szívügye, és minden akadályt leküzdve megoldotta, hogy benne lehessünk az előadásban. A színészek rendkívül boldogok voltak, nagyon élvezték az itteni munkát, ezért köszönöm Máténak ezt a makacs szeretetet – mondta el Elek Dóra. – Meglepetés volt számukra is a felkérés, hiszen csak akkor szóltam nekik erről a lehetőségről, amikor már biztos volt, hogy tudunk jönni. A próbafolyamat mechanizmusát már ismerik, hozzá vannak szokva az improvizációhoz is, így könnyen fel tudták venni a próbák fonalát. Korábban már többször is játszottunk Miskolcon, legutóbb decemberben a Graffalót – tette hozzá a művészeti vezető.
Erdős Balázs, a Baltazár Színház színésze alakítja az egyik égi rendőrt. Balázs kertész szeretett volna lenni, elvégezte az iskolát, és el is tudott helyezkedni ebben a szakmában. A családja hallott a Baltazár Színházról, ők beszélték rá, hogy próbálja ki magát színészként. Azóta is a társulat tagja. A premier előtt elmondta, nagyon jól érzik magukat Miskolcon, a kollégákkal is gyorsan összebarátkoztak. – Nagyon kedves velünk mindenki, pedig senkit nem ismertünk a színészek közül. Máhr Ági, aki a Fogalmazó szerepét játssza, viszont ismert minket, kiderült, hogy több produkciónkat is látta – mesélte a színművész.
– Szerintem Szabó Máté nagyon jó rendező. Mindig nyugodt, türelmes volt velünk, ha hibáztunk, akkor sem jött ki a sodrából, csak szólt, hogy ezt vegyük újra. Nagyon jól sikerült a főpróba is, ezért nem izgulok, pedig minden új előadás előtt szoktam. Annyit próbáltunk, hogy tudom, mi a dolgom, most itt az ideje megmutatni mindannyiunknak, hogy a többi színésszel is ugyanúgy tudunk dolgozni, és tudunk egy jó színdarabot csinálni – tette hozzá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…