2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Idegen „Lelkek” közt

Stephanie Meyer neve a Twilight-sagával robbant be a köztudatba, s az ifjúságnak szánt regénysorozatot bizony az idősebb olvasók is elszeretettel forgatja. Hogy csillaga a népszerűség égboltján ne áldozzon le olyan hamar, a Twilight megjelenése után három évvel, 2008-ban a fantasy után újításként a science-fiction műfajában jelent meg a bestseller listákon A burok című kötetével, ezúttal az felnőttebb korosztályt megcélozva.

Ebben a szerző az emberiséget – ha nem is az ősidők, de az E.T., a földönkívüli óta mindenképp hatványozottan – foglalkoztató témával foglalkozik: a Föld idegenek általi megszállásával és leigázásával. A cselekmény középpontjában az utolsó ellenállók közé tartozó Melanie Stryder és Jared Howe állnak, akik között gyengéd szálak bontakoznak ki, majd gabalyodnak össze, már-már gordiuszi csomó nehézségét közelítve. Ugyanis a Lelkeknek nevezett lények „specialitása” nem más, mint a csillagközi gyarmatosítás és az emberek megszállása. Utóbbinak Melanie is áldozatul esik: egy Vándor nevű idegennek már kilencedik gazdatestévé válik. Innentől fogva a küzdelem három síkon folyik: a lány és az idegen, a szerelmesek, valamint az emberi és a megszálló faj között. Vajon mi lesz a végkifejlet…?

Meyer vámpíros regénysorozatát ismerve, sejthető, hogy a konfliktus végül fel- és megoldódik. Hiszen az írónőnek nem célja semmiféle poszt-apokaliptikus állapotokat papírra vetni. Sokkal inkább az emberi érzelmek, szerelem, vágy, összetartozás, egymásért való küzdés tisztaságát megannyi helyzetben, környezetben, világban megmutatni, s ezzel egyben megőrizni.

A burok igazi csemege a valódi romantikus lelkületű olvasóknak. Bátran ajánlott azoknak is, akiknek tetszését megnyerte Stephanie Meyer stílusa, viszont a Twilightnál valamivel komolyabb témára vágynak, s akár a kékbolygónk határait átlépő kérdésekről is szeretnének elmerengni.

Bártfai Eszter

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…