2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Hejőpapiról a Vígszínházba

A K&H a hátrányos helyzetűekért program jóvoltából május elején a Hejőpapi Általános Iskola 50 hátrányos helyzetű diákja látogathatott el a Vígszínház Tévedések Vígjátéka című előadására, Budapestre. A gyerekek közül sokan most láttak először igazi színházi előadást, és most először jártak a fővárosban.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program jóvoltából 50 hátrányos helyzetű gyermek utazhatott a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Hejőpapiról Budapestre, a Vígszínház Tévedések Vígjátéka című előadására. A program révén 2014. szeptember óta 630 általános iskolás gyerek vett részt különböző kulturális eseményeken, így játékos formában ismerkedhettek meg a színház, a tánc, a zene és a cirkusz ámulatba ejtő világával. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a hejőpapi a negyedik iskola, amelynek diákjai részt vehettek ezeken a kulturális programokon. Így a megyéből eddig összesen 200 diákot varázsolt el a színház és a zene elragadó hangulata.

Az 1254 főt számláló Hejőpapi lakosainak 68 százaléka hátrányos helyzetű. A helyi általános iskolába 102 gyerek jár, közülük 88 él szegénységben. A felső tagozatos diákok közül most ötvenen látogathattak el a Vígszínházba, ami legtöbbjüknek élete első kulturális élményét, és ezzel együtt első budapesti látogatását jelentette.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekekkel is megismertesse és megszerettesse a kultúrát, amely így nemcsak gyarapítja ismereteiket és érzelmeiket, de hozzájárul személyiségük fejlődéséhez is, hogy teljesebb életet élő felnőtté válhassanak. Ráadásul a kulturális élmények hatására javulhat szociális magatartásuk, új kommunikációs képességeket fejleszthetnek ki, valamint az előadások a problémamegoldásban is irányt mutathatnak.

„A hátrányos helyzetű családok mindössze néhány tízezer forintból gazdálkodnak havonta. Ebben a szociális helyzetben egy színházi előadás vagy egy koncert olyan luxusnak számít, amit nem engedhetnek meg maguknak” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.  „A gyerekek teljes ámulattal szemlélik a fővárost, a színház épületét, vagy a koncerttermet és nézik az előadásokat. A kísérő tanárok rettentő hálásak, hiszen a legtöbb diáknak soha nem lett volna lehetősége eljutni ezekre a helyekre.

“Óriási izgalom előzte meg a színházi látogatást. Tanulóink már a készülődés alatt lelkesen ismerkedtek a darabbal, és várták a találkozást a színészekkel. Az előadás tele volt látványos, érdekes megoldásokkal, színes jelmezekkel, sok humorral, a helyzet komikumából adódó kacagtató jelenetekkel, amit nagyon élveztek a gyerekek. Emellett pedig átélhették a kitartó hit, az akarat, a remény, a családi összetartás erejét. Nagyon köszönjük a lehetőséget, hiszen sok diákunk számára ez volt az egyetlen lehetőség egy budapesti színházba való eljutásra” –mondta el a Hejőpapi Általános Iskola egyik tanára.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek