2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Halált hozó hipnózis

Hamarosan Magyarországon is látható lesz a történet filmváltozata, így újfent aktuálissá vált Lars Kepler regényeredetije, a Cartaphilus Kiadó gondozásában megjelent Hipnotizőr is, mely közelmúlt legsikeresebb skandináv krimije, és már harminc országba eljutott. A regény egyébként az első kötete egy rendkívül izgalmasnak ígérkező krimisorozatnak.

Egy sportpálya öltözőjében brutálisan megcsonkított és meggyilkolt férfi holttestére bukkannak. Feleségét és két gyermekét értesíteni akarják, de a családi otthonban is a mészárlás nyomai fogadják a rendőröket. Úgy tűnik, valaki az egész Ek családot kiirtását tűzte ki célul. Nem végzett azonban maradéktalanul alapos munkát: a kamasz fiú, Josef, válságos állapotban ugyan, de életben maradt. Amikor Joona Linna bűnügyi felügyelő értesül egy harmadik gyermek, egy nagylány létezéséről, mindent el akar követni, hogy hamarabb találja meg, mint a gyilkos. Az egyetlen élő szemtanú, Josef kihallgatása a fiú sokkos állapota és gyéren pislákoló tudata miatt akadályokba ütközik. Hacsak…

Joona Linna a nyomozásba bevonja dr. Erik Maria Barkot, a neves hipnotizőrt. Bark a jó ügy érdekében megszegi tíz éve tett fogadalmát, miszerint felhagy a hipnózissal. Josef módosult tudatállapotban felidézett emlékei azonban felkészületlenül érik az orvost és a felügyelőt egyaránt. Félelmetes, gyorsan pergő eseménysor veszi kezdetét, és Eriknek ezúttal saját eltemetett emlékei mélyére kell ásnia, ha meg akarja óvni családját a széthullástól és a visszafordíthatatlan tragédiától. Ám az idő ellene dolgozik…

Izgalmas, fordulatos és stílusos regényt foghatunk Kepler révén a kezünkbe, mely azonban tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlott. Jómagam rég olvastam már ennyire durva könyvet (nyilván annak félnyében, hogy ez nem horrorkötet), izgalma és fordulatossága azonban ennek fényében csak még hatásosabb.

Ráadásul kifejezetten hangulatos is, hogy – a hipnózis sajátos hangulatát ábrázolandó – a szerző végig jelen időt használ az elbeszéléshez. Ezzel, amellett, hogy egyfajta kettősséget is érzünk olvasás közben, azt is sikerül elérni, hogy magunk mellett érezzük a történetet. Mely helyszín szerint ugyan a távoli északon játszódik, időben azonban – ez alapján – szorosan közel érezhetjük magunkat A hipnotizőrhöz.

DicsukD

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek