2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Árvízvédelem svájci támogatással

Kezdetét veszi a Rakacai és Lázbérci víztározók fontos műtárgyainak felújítása

A Rakacai és Lázbérci víztározók környezetében élők biztonsága érdekében Szendrő város és Bánhorváti község önkormányzatai, valamint az ÉRV ZRt. – a Svájci Hozzájárulás segítségével – nagy erőkkel dolgozik azon, hogy csökkentsék az árvízi helyzetek következtében kialakuló katasztrofális elöntés kockázatát.

 

Április 10-én került sor az egyenként 284 millió forintos költségvetésű árvízvédelmi rekonstrukciót megvalósító két projekt nyitórendezvényére Szendrőn és Bánhorvátiban. A projektek 85%-os svájci támogatással, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósulnak meg. Magyarország összesen folyó áron mintegy 32,3 milliárd forintnak megfelelő svájci frank támogatásban részesül.

Talán nincs olyan ember Magyarországon, aki ne emlékezne a 2010. május-júniusában hetekig tartó esőzésekre. Az észak-magyarországi települések lakói személyesen élték át a természeti katasztrófát, mely felbecsülhetetlen mértékű károkat hagyott maguk után. A 2010 folyamán lehullott extrém mennyiségű csapadék levezetése próbára tette a tározók műtárgyait, így nyilvánvalóvá vált a felújítások szükségessége.

A Lázbérci víztározó elsődleges feladata az ivóvíz ellátás, de emellett jelentős árvízcsúcs csökkentő szerepe is van. A víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója folyamán sor kerül az árapasztó műtárgy teljes betonfelületének felújítására, a szivárgó rendszer átépítésére, valamint az üzemvíz csatorna burkolására.

A rakaca-völgyi víztározó felújítása során megvalósul a tározó támasztótöltésének, és a gáttalpnál húzódó draincsövének teljes cseréje, valamint szivárgó rendszer helyreállítása is megtörténik. A tározót olyan környezetben építették meg, melynek altalaja tározóépítésre nem volt alkalmas, azonban a mintegy 241 millió forintos svájci támogatással történő völgyzárógát-felújítással csökkenthető az időközben feltárt veszélyforrás.

A „Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai-víztározónál” című projekt nyitórendezvényén Szendrő város alpolgármestere, Tomorszki István elmondta: ”A megelőzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, főleg, ha ilyen, a lakosság életét nagyban befolyásoló eseményekről van szó. A megelőzés alapja pedig a felkészülés. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy képesek legyünk a katasztrófákat elhárítani vagy a következményeket a leghatékonyabban felszámolni. E projekt ékes bizonyítéka ezen törekvéseinknek.”

Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere, „A Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója” című projekt nyitórendezvényének házigazdája pedig kiemelte: „A 2010-es májusi eső arany helyett tragédiát hozott. Az újabb árvízi helyzet kialakulásának elkerülésében a víztározó kulcsszerepet játszik. A rekonstrukció minél sikeresebb véghezvitelében remek szakemberek működnek együtt. Mindenkinek nagyon hálásak vagyunk, aki tesz a projekt sikerességéért. ”

A projekteket végrehajtó önkormányzatok a rekonstrukciók során a lakosság védelme mellett nagyfokú figyelmet fordítanak a helyi növény-és állatvilág megóvására is. További céljuk a katasztrófavédelem mellett a tudatosságra és fenntarthatóságra épülő környezet kialakítása. Mindezt a kivitelezés során alkalmazni kívánt környezettudatos, ökológiai szempontokat figyelembe vevő szemlélettel, valamint az újjáépült műtárgyak gazdaságos és hosszútávon fenntartható üzemeltetésével igyekeznek elérni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…