2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Hagyomány a megújulás jegyében

„A főváros egész kulturális életét jellemzi az a műfaji sokszínűség, amely a Szabad Tér Színház ez évadi programját jellemzi” – mondta köszöntőjében a május 14-én a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében megrendezett sajtótájékoztatón a Budapesti Nyári Fesztivál fővédnöke, Tarlós István főpolgármester képviseletében helyettese, Csomós Miklós. Budapest egyik ékességének nevezte a most 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadot, amelynek, amint mondta, „fénye az évtizedek alatt megkopott, de most a főváros a kormánnyal összefogva 700 millió forintot költ arra, hogy megújuljon ez a patinás intézmény”.

A felújítás első üteme elkészül június 14-ére, amikor is a Verdi és Wagner műveiből összeállított koncerttel nyit a margitszigeti teátrum. A Nemzeti Filharmonikusok igazgatója, Kovács Géza elmondta, hogy a népszerű nyitányokból és dallamokból összeállított estjükön „kibékítik” a két zeneszerző-óriást, akiknek viszonya az életben korántsem volt felhőtlen.

A fesztivál művészeti stratégiai partnere a Magyar Állami Operaház, amellyel két operát és egy balettet visznek színre idén a Margitszigeten. Az operaház megbízott balettigazgatója, Solymosi Tamás elmondta, hogy az egy éve elhunyt Seregi László emléke előtt tisztelegve újítják fel a koreográfus első dramatikus balettjét, a negyven éven át nagy sikerrel játszott Spartacust. A címszerepben a Magyar Nemzeti Balett szólistája, Bakó Máté debütál.

„Azok az elképesztő kulturális erőforrások, amelyekkel Magyarországon rendelkezünk, nyilvánvalóvá válnak a Budapesti Nyári Fesztivál programjából is” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója, amikor az általa irányított intézmény részvételével színre kerülő Pillangókisasszony, Puccini örökzöldje mellett a Szabad Tér Színház elkövetkező nyári szezonjának egyik ősbemutatójáról, Erkel Ferenc István király című operájáról beszélt. A mindeddig az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában kéziratos formában fellelhető kései Erkel-művet a Szabad Tér Színház nemcsak színre viszi, hanem a kottáját is hozzáférhetővé teszi, tudatta az örömhírt Bán Teodóra igazgató. A

Ezzel kapcsolatban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Balatoni Mónika pedig bejelentette, hogy az augusztus 20-i állami ünnepet azáltal is gazdagítani kívánják, hogy az Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása fővédnökségével bemutatandó Erkel-opera egy nappal korábbi díszelőadására a kormány és a külképviseletek tagjain kívül a közönséget is meginvitálják. (A részletekről június 10-e után a www.szabadter.hu oldalon adnak tájékoztatást.) Az István király jelmezeit és díszleteit tervező Kentaur az Erkel család leszármazottja, így ő első kézből tudhatja, hogy a partitúra micsoda értékeket képvisel, és grandiózus előadást ígért a közönségnek, amelyben a címszerepet Bretz Gábor énekli majd.

Az ünnepi évadban számos művész kiválóság lép színpadra a fesztivál játszóhelyein: Rost Andrea először énekli a Pillangókisasszony címszerepét, Carlo Montanaro a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli az ünnepi nyitókoncerten, Andrea Caré olasz tenor a Puccini-operában látható először Magyarországon.

A 10. Budapesti Nyári Fesztivál ünnepi évadában a bemutatók között kapott helyet Mozart Figaro házassága című vígoperája, ismert operaénekesek, köztük az operaház szólistáinak – Fodor Beatrix, Mester Viktória, Herczenik Anna, Wiedemann Bernadett, Hámori Szabolcs – közreműködésével, mely mai történetű, áthangszerelt műként kerül színre Hábetler András rendezésében. Bemutatják a klasszikus bécsi operett szerzője, Karl Zeller negyven éve nem játszott darabját, a Madarászt is, Egyházi Géza főszereplésével. Mindkét előadás a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz látható, ahol a gyerekeket is hétről hétre várják meseelőadásokkal.

A Városmajorban idén megújul a Színház Szemle: hét vidéki színház legjobb nyolc szórakoztató előadása alkotja a programot, melyet a szervezők az elmúlt évad friss bemutatóiból válogattak. Klasszikusok és átdolgozások, zenés darabok és vígjátékok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Az előadásokat szakmai és közönség zsűri kíséri, a Szemle végén a legjobb előadás, valamint a legjobb férfi és női szereplő kategóriájában díjakat osztanak.

A Budapesti Nyári Fesztivál város- és színháztörténeti kiállításokkal is várja az érdeklődőket a 75 éves Margitszigeti Nagyszínpad jubileuma alkalmából. A Deák tér melletti Városháza parkban június 1-jén nyitják meg a Margitsziget Anno óriásplakát kiállítást, a Fővárosi Levéltár képeslap gyűjteményéből, június 14-én pedig a Margitsziget történeti fotográfiák tükrében című kiállítást a Víztoronyban, melynek anyagában az idén 100 éves Klösz György hagyatékából is mutatnak be képeket. A Víztorony udvarában pedig az 1938-ban megnyílt Margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakából állítanak ki fotókat, plakátokat és színháztörténeti különlegességeket az OSZMI gyűjteményéből.

Fotó: Geberle Berci

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…