2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Gyarmati Béla Aranytollas lett

Gyarmati Béla Aranytollas lett

Gyarmati Béla Aranytollas lettA Magyar Sajtó Napja alkalmából március 12-én, pénteken a Magyar Újságírók Országos Szövetsége új, Vörösmarty utcai székházában átadták a MÚOSZ szakmai elismeréseit. Az idén is tíz hazai és két határon túli újságíró vehette át az Aranytollat. A MÚOSZ életműdíjának számító elismerés mellett egyebek mellett kiosztották a Németh Gyula sportújságíróról és a Virág F. Éva kulturális újságíróról elnevezett díjakat. Ünnepi beszédet mondott Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke.

Az alkotmányos államban három oszlop tartja a vizek fölött a sokszínű, szabad sajtót. Az első a függetlenséget szavatoló törvényi garanciák, a második a szakma szolidaritása, a harmadik a szabadság ügyére fogékony, ebben igényes olvasó, hallgató, néző. Közülük a legfontosabb talán éppen a harmadik – hangsúlyozta a MÚOSZ sajtónapi ünnepségén Majtényi László.

 

 

Kitüntetést kaptak:

 

Aranytoll – a MÚOSZ életműdíja:

Benedek István Gábor

Novotny Zoltán

Gyarmati Béla

Kocsis Tamás

Andrássy Antal

Barabás Péter

Baktai György

B. Révész László

Daniss Győző

Fábián István

 

A kulturális újságírók Virág F. Éva-díja: Vajna Tamás (HVG)

 

A fiatal sportújságírók Németh Gyula-díja: Csillag Péter (Nemzeti Sport)

 

A MÚOSZ Gazdasági Újságírók Szakosztályának Gazdasági Sajtó Díja: Pongorné dr. Csákvári Marianna, az Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ Igazgatója

 

A MÚOSZ Filatéliai Szakosztályának Díja: dr. Garami László író, újságíró

 

DUE Ifjúsági Sajtódíj: Szalay Attila (Pécsi Tudományegyetem)

 

Aranytoll kitüntetésben részesült kollégánk, Gyarmati Béla, aki huszonöt éves korában, 1960-ban kezdte újságírói pályáját a magyar Rádió Nyíregyházi stúdiójában, később a Déli Hírlap, majd az Észak-Magyarország munkatársa és rovatvezetője lett. 1979-ben nevezték ki a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójává – a színházat 13 évig, egészen nyugdíjba vonulásáig vezette; ezt az időszakot a szakma és a színházbarátok egyaránt a miskolci színjátszás egyik aranykoraként tartják számon. Több darabot rendezett a Kassai Magyar Színházban, szerkesztette a Színházi esték és a Miskolci Tükör című lapokat. Több módszertani és szépirodalmi kötete jelent meg. Harmadik, 2009-ben kiadott regénye egy újságíró életének fordulatait bemutatva az elmúlt 60 év Magyarországáról szól, kemény kritikával, de mély humanizmussal, sohasem indulatosan, a szerzőre jellemző kivételes eleganciával.

-OS-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek